Консумацията на повече от три порции пържени картофи седмично увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 20%, според 40-годишно проучване от Харвардския университет, публикувано в BMJ
Учените анализирали данни от 205 000 американски здравни работници без хронични заболявания. Други форми на готвене (варене, печене) не показали значителна връзка с диабета.
„Пържените картофи, но не и други методи на готвене, увеличиха риска. Ястията с картофи могат да бъдат част от здравословната диета, при условие че се предпочитат пълнозърнести храни", каза ръководителят на изследването, професор Уолтър Уилет.
Заместването на картофите с пълнозърнести храни намалява риска от диабет с 4-8%. Белият ориз, от друга страна, леко увеличава риска от заболяването.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още