Кои са най-здравословните плодове, които трябва да ядете?

01 August 2025
MenTrend.bg
Специалисти по хранене отбелязват, че някои плодове се отличават с по-високо съдържание на фибри, витамини като витамин C или минерали като калий. СНИМКА: ФРИЙПИК
Специалисти по хранене отбелязват, че някои плодове се отличават с по-високо съдържание на фибри, витамини като витамин C или минерали като калий. СНИМКА: ФРИЙПИК

Да си зададем въпроса „Кой плод е най-здравословен?" е все едно да питаме кое упражнение е най-добро за тялото – всички имат своята роля и ползи. Разбира се, не можем да ядем неограничено количество плодове, така че понякога трябва да решим какво да включим в менюто си според хранителните качества.

Специалисти по хранене отбелязват, че някои плодове се отличават с по-високо съдържание на фибри, витамини като витамин C или минерали като калий. Но това не означава, че един плод е „по-добър" от друг. Всички плодове са богати на ценни хранителни вещества и антиоксиданти, които подпомагат здравето и борбата с болести.

Ако някой ви е казвал, че плодовете са „вредни" заради съдържанието на захар или калории – не му вярвайте. Това не само е заблуда, но и противоречи на научни изследвания и съветите на квалифицирани диетолози. Истината е, че повечето хора не консумират достатъчно плодове. Според национални данни, едва 17% от възрастните спазват препоръките за поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден.

Плодовете ни осигуряват фибри, които помагат на храносмилането, витамини и минерали за по-силен имунитет, както и съединения с антиоксидантно действие, които подпомагат сърцето и мозъка. Плодовете като малини, къпини, райска ябълка, гуава и фурми се отличават с високи стойности на конкретни полезни вещества – като витамин C, калий, желязо или магнезий.

Съществува и мит за „опасната" захар в плодовете. Но това не е добавена захар като тази в преработените храни. Захарта в плодовете се усвоява бавно, благодарение на фибрите, и не води до резки скокове в кръвната захар. Единственото, за което трябва да внимаваме, е прекалената употреба на смутита – когато плодът се пасира, се губи част от неразтворимите фибри и усвояването на захарта става по-бързо.

Що се отнася до отслабване – плодовете могат и трябва да бъдат част от всяка здравословна диета. Те са естествено нискокалорични: чаша боровинки съдържа само 84 калории, едно киви – около 48, а банан – около 122. Да изключваме плодовете, както се случва при някои нисковъглехидратни режими, означава да се лишим от изключително полезни вещества.

А ако все пак търсите „най-добрия" плод, с който да започнете – това са горските плодове. Малини, боровинки, къпини, ягоди и други са истински съкровища за здравето. Те съдържат фибри, витамини и уникални растителни съединения (полифеноли), които се свързват с подобрено кръвно налягане, по-добра инсулинова чувствителност и по-ниски нива на възпаления.

Особено интересен е фактът, че малините съдържат повече фибри, отколкото захар – рядко срещана характеристика сред плодовете. Това ги превръща в отличен избор за всеки, който иска да се храни здравословно и да поддържа добра форма.

Независимо дали става дума за ябълки, банани или драконов плод – просто яжте повече плодове.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/