Хранително вещество в жълтъка забавя стареенето на мозъка

11 December 2025
MenTrend.bg
Добавянето на яйца в ежедневното меню може да окаже положително влияние върху здравето. СНИМКА: ФРИЙПИК
Добавянето на яйца в ежедневното меню може да окаже положително влияние върху здравето. СНИМКА: ФРИЙПИК

Много хора вярват, че белтъците са най-здравословната част от яйцата, но все повече изследвания показват, че жълтъкът крие ценни хранителни вещества, които могат да имат ключово значение за мозъчното здраве. В жълтата сърцевина на яйцето се съдържа холин - хранително вещество от групата на витамините B, което силно интересува невролозите. Ново проучване, публикувано в списание Aging and Disease, установява, че ниските нива на холин са свързани с по-бързо стареене на мозъка.

Изследователите анализират биомаркери при тридесет души на възраст около тридесет години, като половината от тях са със затлъстяване, а останалите - със здравословно тегло. Резултатите показват, че хората със затлъстяване имат по-ниски нива на холин и по-високи нива на протеин, наречен neurofilament light, който сигнализира за увреждане на мозъчните клетки. При изследване на мозъци на починали пациенти с леки когнитивни нарушения или Алцхаймер учените откриват сходна закономерност - ниски нива на холин. Това подсказва, че дефицитът на холин може да бъде свързан с развитието на деменция.

Холинът е необходим за производството на ацетилхолин - невротрансмитер, който регулира паметта, настроението и мускулния контрол. Освен това той намалява възпалителните процеси и контролира нивата на хомоцистеин - фактор, свързан с риска от Алцхаймер. Препоръчителният дневен прием е около 550 mg за мъже и 40-450 mg за жени, но средният прием в повечето страни по света е едва около половината от тези стойности.

Холин може да се набави не само от яйца, но и от телешки дроб или месо, печени соеви зърна и пилешко. Средиземноморската диета също е богата на храни, съдържащи холин, и е доказано, че намалява риска от възпаления и когнитивни заболявания. Макар изследването да е малко по мащаб, резултатите подсказват, че холинът играе важна роля за мозъчното здраве, а балансираното хранене, включващо яйца с жълтък, може да бъде полезно за поддържане на паметта и когнитивните функции.

Ключови думи

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/