Много хора започват деня си със зърнени закуски, мъфини или други сладки и нишестени храни. Това обаче може да е една от най-големите грешки, ако целта е загуба на мазнини, твърди метаболитният учен Бен Бикман.
След сън нивата на инсулин в организма са естествено ниски, което позволява на тялото да използва натрупаните мазнини като енергия. Но веднага щом се консумира закуска, богата на въглехидрати, инсулинът рязко се покачва, спирайки процеса на изгаряне на мазнини и превключвайки организма към изгаряне на захари. „Закуската днес е почти като десерт - чиста захар и нишесте", казва Бикман. Този скок на инсулина води до спад няколко часа по-късно, който мозъкът възприема като глад, независимо че в стомаха все още има храна. Така човек посяга към допълнителни закуски и започва да се храни по-често през деня.
Този цикъл създава т.нар. „гликемично влакче", което кара хората да ядат по шест-седем пъти дневно, за да се чувстват заситени.
Най-простото решение, според Бикман, е да се промени закуската - и то още утре. Един вариант е тя да бъде пропусната напълно, като се остане само на кафе или чай. Ако все пак се избере хранене, то трябва да е с нисък гликемичен индекс и без захар и нишесте. Подходящи са протеини, здравословни мазнини и храни като яйца, зеленчуци или горски плодове.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още