Какво не слагате в протеиновия си шейк, но вероятно трябва

01 December 2025
MenTrend.bg
За да подсилим хранителната стойност на протеиновите шейкове, можем да добавим разнообразни съставки. СНИМКА: Пиксабей
За да подсилим хранителната стойност на протеиновите шейкове, можем да добавим разнообразни съставки. СНИМКА: Пиксабей

Протеиновите смутита и шейкове са един от най-лесните и удобни начини да осигурим на тялото си хранителна сила. Те зареждат мускулите, подпомагат сърдечното здраве и дават енергия през целия ден. Смес от плодове, гръцко кисело мляко и ядково масло доставя ценни хранителни вещества, които ускоряват възстановяването след тренировка и поддържат чистата мускулна маса. Освен това тези напитки могат да включват фибри, антиоксиданти и полезни мазнини, които държат глада под контрол и подкрепят дългосрочни цели - от изграждане на мускули и силен метаболизъм до по-добра концентрация и издръжливост. В този смисъл добре приготвеният протеинов шейк е като „ъпгрейд" на представянето в чаша. Но ако не внимаваме, дори най-добронамерената рецепта може да се превърне в калорична и небалансирана напитка.

Една от най-честите грешки е претоварването на блендера с твърде много калорични съставки - ядкови масла, подсладени протеинови прахове или плодови сокове, които превръщат здравословната закуска в скрита захарна бомба. Друг проблем е липсата на баланс: без достатъчно фибри или полезни мазнини смутито може да остави човек гладен само час по-късно. А мисленето „повече протеин е по-добре" често води до ненужни калории. Истинската цел е напитката да бъде едновременно вкусна и умно съставена - хранителна, балансирана и без излишни добавки.

За да подсилим хранителната стойност на протеиновите шейкове, можем да добавим разнообразни съставки. Протеиновият прах и гръцкото кисело мляко са класика, но мекото тофу или нискомаслената извара са отлични алтернативи, богати на левцин. Фибрите могат да се увеличат чрез чиа, овес, сушени сливи или ленено семе. Омега-3 мастните киселини идват от тиквени семки, орехи и чиа, а кофеинът може да се включи чрез кафе, чай или матча, които освен енергия носят и антиоксиданти. Кокосовата вода осигурява електролити като калий и калций, а щипка морска сол в шоколадов шейк засилва вкуса и добавя натрий - минерал, който се губи при потене. За здравословна чревна флора можем да използваме кефир или комбуча, които подпомагат храносмилането и имунитета.

Ключови думи

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/