Какво трябва да знаете за диета с нисък холестерол?

20 November 2025
MenTrend.bg
Някои храни са богати на т. нар. NDL холестерол, който прочиства тялото от лошия LDL холестерол.
СНИМКА: Фрийпик
Някои храни са богати на т. нар. NDL холестерол, който прочиства тялото от лошия LDL холестерол. СНИМКА: Фрийпик

Всеки път, когато отидете на профилактичен преглед, разговорът с лекаря почти винаги стига до холестерола. И често този разговор е объркващ - има „добър" и „лош" холестерол, а ако имате повече от добрия, проверката приключва бързо. Но ако някога сте имали проблеми с висок холестерол, разговорът вероятно е продължил по-дълго от очакваното. Това е важен урок, защото светът все още е объркан относно холестерола - особено след като остарели научни схващания дълго време свързваха хранителния холестерол с холестерола в кръвта.

Истината е, че това са различни неща. Ако някога сте имали висок холестерол, може би са ви съветвали да ограничите храни с високо съдържание на холестерол, за да намалите „лошия". Но връзката между хранителния и кръвния холестерол не е такава, каквато мнозина си мислят. Изследвания показват, че консумацията на храни като яйца или скариди не е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания при повечето хора. Всъщност организмът се нуждае както от хранителен, така и от кръвен холестерол, за да функционира.

Д-р Хектор Перес, хирург, казва, че холестеролът не е изцяло вреден за организма, защото е необходим, за да помогне на органите да функционират правилно, както и за производството на хормони, витамин D и храносмилателни течности. Въпреки това, ако нивата на LDL („лошия" холестерол) са високи, това може да доведе до натрупване на плаки в артериите и сериозни здравословни проблеми. Затова лекарите често препоръчват диета с ниско съдържание на холестерол, която е лесна за спазване и не изисква да се отказвате от всички любими храни - просто трябва да бъдете по-внимателни в избора си.

Хранителният холестерол се съдържа в животинските продукти - месо, птици, млечни изделия, яйца и морски дарове. Макар че връзката между него и риска от сърдечни заболявания не е ясна, малка част от хората може да реагират по-силно и да имат полза от ограничаването му.

Разлика между хранителен и кръвен холестерол

Хранителният холестерол идва от храната, но черният дроб произвежда по-голямата част от холестерола в организма. Когато приемате по-малко, черният дроб компенсира, а когато приемате повече - той намалява производството. Така хранителният холестерол не се превръща директно в кръвен. Кръвният холестерол е този, който циркулира в тялото и може да се натрупва като плаки.

Какво е диета с ниско съдържание на холестерол?

Тя включва постни протеини, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ограничават се животинските продукти с високо съдържание на холестерол - яйца, черен дроб, морски дарове. Вегетарианските и веганските режими често водят до по-ниски нива на LDL и общ холестерол. 

„Диетата с ниско съдържание на холестерол ограничава животинските продукти, особено тези с високо съдържание на холестерол, като яйца, черен дроб и миди", казва Лоренц.

Храни, които е добре да се избягват

Червено месо, пълномаслени млечни продукти (сметана, масло, пълномаслено мляко), пържени храни като пържени картофи и пилешки хапки, както и сладкиши и печива с високо съдържание на наситени мазнини.

 Ограничаването на хранителния холестерол може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но няма да застраши здравето ви, защото тялото произвежда собствен холестерол.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/