Всеки път, когато отидете на профилактичен преглед, разговорът с лекаря почти винаги стига до холестерола. И често този разговор е объркващ - има „добър" и „лош" холестерол, а ако имате повече от добрия, проверката приключва бързо. Но ако някога сте имали проблеми с висок холестерол, разговорът вероятно е продължил по-дълго от очакваното. Това е важен урок, защото светът все още е объркан относно холестерола - особено след като остарели научни схващания дълго време свързваха хранителния холестерол с холестерола в кръвта.
Истината е, че това са различни неща. Ако някога сте имали висок холестерол, може би са ви съветвали да ограничите храни с високо съдържание на холестерол, за да намалите „лошия". Но връзката между хранителния и кръвния холестерол не е такава, каквато мнозина си мислят. Изследвания показват, че консумацията на храни като яйца или скариди не е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания при повечето хора. Всъщност организмът се нуждае както от хранителен, така и от кръвен холестерол, за да функционира.
Д-р Хектор Перес, хирург, казва, че холестеролът не е изцяло вреден за организма, защото е необходим, за да помогне на органите да функционират правилно, както и за производството на хормони, витамин D и храносмилателни течности. Въпреки това, ако нивата на LDL („лошия" холестерол) са високи, това може да доведе до натрупване на плаки в артериите и сериозни здравословни проблеми. Затова лекарите често препоръчват диета с ниско съдържание на холестерол, която е лесна за спазване и не изисква да се отказвате от всички любими храни - просто трябва да бъдете по-внимателни в избора си.
Хранителният холестерол се съдържа в животинските продукти - месо, птици, млечни изделия, яйца и морски дарове. Макар че връзката между него и риска от сърдечни заболявания не е ясна, малка част от хората може да реагират по-силно и да имат полза от ограничаването му.
Разлика между хранителен и кръвен холестерол
Хранителният холестерол идва от храната, но черният дроб произвежда по-голямата част от холестерола в организма. Когато приемате по-малко, черният дроб компенсира, а когато приемате повече - той намалява производството. Така хранителният холестерол не се превръща директно в кръвен. Кръвният холестерол е този, който циркулира в тялото и може да се натрупва като плаки.
Какво е диета с ниско съдържание на холестерол?
Тя включва постни протеини, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ограничават се животинските продукти с високо съдържание на холестерол - яйца, черен дроб, морски дарове. Вегетарианските и веганските режими често водят до по-ниски нива на LDL и общ холестерол.
„Диетата с ниско съдържание на холестерол ограничава животинските продукти, особено тези с високо съдържание на холестерол, като яйца, черен дроб и миди", казва Лоренц.
Храни, които е добре да се избягват
Червено месо, пълномаслени млечни продукти (сметана, масло, пълномаслено мляко), пържени храни като пържени картофи и пилешки хапки, както и сладкиши и печива с високо съдържание на наситени мазнини.
Ограничаването на хранителния холестерол може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но няма да застраши здравето ви, защото тялото произвежда собствен холестерол.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още