Редовната консумация на подсладени безалкохолни напитки и алкохол увеличава риска от косопад, докато храните с желязо и витамин D предпазват от оплешивяване, според проучване, публикувано в списание „NutritHealth.
Анализът установи, че по-високите нива на витамин D и желязо в диетата са свързани с по-нисък риск от алопеция и ефективен растеж на косата. За разлика от това, пиенето на алкохол и сладки напитки е свързано с по-високи нива на косопад и ранно посивяване.
Изследователите отбелязват, че консумацията на соеви продукти и кръстоцветни зеленчуци, като броколи и зеле, е свързана с намален косопад. Редица хранителни добавки също показват положителни ефекти, въпреки че някои от клиничните изпитвания са със средно или ниско качество.
Авторите подчертават, че това са асоциации, а не директни причинно-следствени връзки, тъй като повечето проучвания са били наблюдателни по природа и са използвали различни методи за оценка на храненето и състоянието на косата.
Експертите обаче смятат, че ако се оплаквате от косопад, е разумно да проверите нивата на витамин D и феритин (индикатор за запасите от желязо), да коригирате евентуални дефицити и да ограничите приема на сладки напитки и алкохол. Те вярват, че този подход може да бъде проста и достъпна стратегия за поддържане на здрава коса, наред с основна дерматологична терапия.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още