Семенните масла: Здравословен избор или преувеличен риск?

10 July 2025
MenTrend.bg
През последните години в интернет се появяват все повече твърдения относно „рисковете за здравето", свързани със семенните масла. СНИМКА: ФРИЙПИК
През последните години в интернет се появяват все повече твърдения относно „рисковете за здравето", свързани със семенните масла. СНИМКА: ФРИЙПИК

През последните години в интернет се появяват все повече твърдения относно „рисковете за здравето", свързани със семенните масла – като рапично и слънчогледово олио, които се използват масово в кухнята и са богати на омега-6 полиненаситени мастни киселини.

Омега-6 киселините са незаменими за човешкия организъм, но критиците твърдят, че прекомерната им консумация може да доведе до възпаления, което увеличава риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и дори рак. Основата на тази теория е начинът, по който тези киселини се метаболизират в тялото – по-конкретно линолеиновата киселина, която се съдържа в семенните масла. Тя се превръща в арахидонова киселина, която при възпаления или инфекции участва в синтеза на молекули, стимулиращи възпалителен отговор. Това е нормален имунен механизъм, но при хронично активиране може да бъде вреден. Някои учени посочват, че съотношението между омега-6 и омега-3 мастни киселини е от особено значение, тъй като омега-3 киселините имат противовъзпалителен ефект.

И все пак, ново проучване, представено на годишната среща на Американското дружество по хранене, поставя под въпрос тази гледна точка, като показва, че омега-6 мастните киселини – и по-специално линолеиновата киселина – всъщност могат да намалят възпаленията и да подпомогнат кардиометаболичното здраве.

Изследването обхваща близо 1900 души и показва, че по-високите нива на линолеинова киселина в кръвната плазма се свързват с по-ниски нива на биомаркери, свързани с възпаления и инсулинова резистентност. В допълнение, участниците с по-високо съдържание на тази киселина в кръвта показали по-ниски стойности на глюкоза, инсулин и HOMA-IR – показател за инсулинова резистентност. Намалени били и нивата на възпалителни маркери като С-реактивен протеин, гликопротеинови ацетили и серумен амилоид A.

С други думи – според изследователите кръвта на тези участници имала по-благоприятен профил за риск от сърдечни болести и диабет.

Допълнителна подкрепа на тези резултати дава друго мащабно проучване с над 220 000 участници, публикувано в JAMA Internal Medicine, което сравнява ефекта на маслото от животински произход с растителните масла. Резултатите сочат, че високата консумация на масло е свързана с повишен риск от смъртност – включително рак – докато растителните масла се свързват с по-нисък риск както от обща, така и от сърдечна и ракова смъртност.

Изчисленията показват, че замяната на 10 г масло дневно с равностойно количество растително олио може да намали общата смъртност със 17%, както и смъртността от рак с 17%.

И така, какво да изберем – масло или олио? Не е нужно напълно да изключим маслото от менюто си – особено при днешните цени. Въпросът е в умерената консумация. Не е препоръчително да заливаш всичко с масло, но също така не е разумно да се отказваш напълно от растителни мазнини. Ключът е в балансираната диета.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/