Йоргос Даларас идва в Пловдив с песните на велики гръцки поети и композитори (видео)

19 June 2023
Радко Паунов
Йоргос Даларас
Йоргос Даларас

Всеки негов концерт е събитие в родината му

За хубавата музика няма граници, казва бардът

Да пееш с имена като Стинг, Пако де Лусия, Ал ди Миола, Ариел Рамирес, Горан Брегович, Брус Спрингстийн и Питър Гарбиер, няма как да се случи, ако ти самият не си на тяхното ниво.

"Това не се дължи на случайност", отговаря големият гръцки изпълнител Йоргос Даларас, който на 2 септември за първи път ще изнесе концерт на Античния театър в Пловдив.

Определян е като най-емблематичният гръцки певец, а в родината си е смятан за икона.

"Концертите ми със световни имена не са били организирани от мениджъри или звукозаписни компании. Преди всичко се дължат на лични контакти и уважение", обясни самият Даларас в пространно интервю за "24 часа" преди време.

За него са писали най-великите гръцки композитори като Микис Теодоракис, Ставрос Куюмдзис, Апостолос Калдарас, Манос Лоизос и други. Текстовете на песните му са по стихове на големи поети, сред които Нобеловият лауреат Одисеас Елитис.

Първите си стъпки в музиката прави, когато е 15-годишен. До момента е продал над 20 милиона копия на своите албуми. Силен глас, завладяваща мелодия, темперамент, талант, смислени песни със социални послания, перфекционизъм – това е ключът към успеха на му.

Даларас пълни до краен предел Олимпийския стадион в Атина два пъти, като билетите са разпродадени седмици по-рано. Събират се над 160 000 зрители. Събитието се запомня като единственото по рода си в Гърция.
Всеки негов концерт е събитие в родината му, а билетите се разпродават бързо. Наскоро се завърна от Австралия, където пя пред пълни зали в Сидни, Мелбърн и Пърт. С него бе огромният му бенд и знаменитата Аспасия Стратигу, която по всяка вероятност ще го съпровожда и в Пловдив.

"Баща ми Лукас Даларас беше изпълнител на ребетико. (Характерно за гръцката музика направление, което я откроява и я прави разпознаваема в цял свят – б.а.) Баща ми беше много добър певец, музикант и композитор. Благодарен съм, че наследих неговия талант", обяснява бардът.

Емблематична е песента по музика на Теодоракис "Вали в бедняшкия квартал". Знаковият композитор, който м.г. си отиде, Даларас го определя като легенда. "С неговата музика и песни той винаги е бил опора за нас, гърците, в тежки периоди и кризи", казва изпълнителят.

"Mного ценя балканската музика. Смятам я за изключително богата, много силна и емоционална. В България имате невероятни певци, с три от тях, които са в състава на Горан Брегович, съм пял. Зная за “Мистерията на българските гласове”, които ме докоснаха дълбоко емоционално", допълва изпълнителят, чийто репертоар се простира в различни стилове.

Досега е имал два концерта у нас - през 2015 г. в Созопол и през 2019 г. в НДК. Тогава поднесе песни, които обединяват Изтока и Запада.

Обикновено завършва концертите си с една емблематична песен “Не ми се сърди, мила”(Mi mou thimonis matia mou), написана от Ставрос Куюмдзис. По всяка вероятност ще я изпълни и в Пловдив.
"Тя е от най-любимите ми. Това е много мила песен, която действа емоционално дори на хора, които не разбират текста. Това е песен за живота в чужди страни и за общата болка на хората, които са далеч от родината си. Навсякъде по света, когато я изпълнявам, публиката много я харесва и силно аплодира", казва Даларас.
Как пречупва през себе си всички стилове които изпълнява - ребетико, лаика, димотика, латино, класика, поп?
"Всичко това - може да се каже - съм аз като музикант. Това са моите избори, безбройните часове работа, звуковите блендове, които напълно ме представят. Те показват моята естетика, защото вярвам, че добрата музика няма граници", обясни знаковият изпълнител.
Питаме го как поддържа форма, има ли някакъв режим. "Нищо специално. Моята противоотрова е контактът с природата и особено с морето и скоростта. Обичам да пътувам с мотора си", отговаря той.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/