Балъков: Успехът през 1994 г. в САЩ ни направи мързеливи

25 March 2021
24 часа
Красимир Балъков
Красимир Балъков

Преди световната квалификация България - Швейцария футболната ни легенда Красимир Балъков бе потърсен за интервю  от швейцарския вестник „Блик”. Ето част от него:

- Красимир Балъков, знаете ли, че българският скиор Алберт Попов е по-известен в Швейцария от който и да е сегашен футболист на страната ви?

- Швейцарците все пак са ски нация (смее се). Но сега сериозно - разбира се, имате право. България не е създавала от години изключителни играчи.

- Защо се получава така? На световното в САЩ през 1994 г. станахте сензационно четвърти?

- В крайна сметка четвъртото място в САЩ беше също и причина за дълбокото пропадане. Смяташе, че всичко ще продължи от само себе си. Успехът е много, много опасен и може да ви направи мързеливи. Точно това се случи в България. Проспахме момента, в който да изработим една добра национална концепция. В резултат на това пострадаха няколко поколения български футболисти.

- През 1994 г. нямахте ли просто късмет заради невероятното поколение с вас, Стоичков, Лечков?

- И много други. Разбира се, че имаше и доза късмет. Но преди това у нас се случи перестройката. Страната ни се промени много, границите се отвориха. Така почти всички национални футболисти заиграхме в чужбина. Както швейцарските сега.

- Въпреки че не всички играят наистина редовно в клубовете си.

- Ах,оставете това. Шакири наистина не играе в много сериозни битки на „Ливърпул”, но тренировъчните му мачове са на много по-високо ниво от тези, с които са свикнали нашите футболисти в българското първенство. Освен това швейцарците, които не играят редовно в клубовете си, може би идват още по-гладни за футбол в националния отбор.

- Звучи сякаш българите нямат шанс срещу Швейцария в четвъртък?

- На книга Швейцария е големият фаворит в този мач. Но във футбола нещата не винаги се развиват по начина, по който се смята. „Ювентус” отпадна от „Порто” в Шампионската лига, а след това загуби от „Беневенто” в серия „А”. Не сте прогнозирали това, нали?

- Значи сте оптимист за старта на световните квалификации среще Швейцария?

- Да, оптимист съм. Във футбола винаги трябва да бъдете оптимисти, в противен случай не може да постигнете нищо. Дори отдавна да нямаме успехи. В отборите до 17 и до 20 г. обаче виждам отново да има качество. Бъдещето ще бъде по-добро от настоящето.

- Но не толкова хубаво като миналото?

- 100 процента вярно.

- Мениджър сте на ЦСКА 1948 в елита на България. Как вървите?

- Новаци в групата сме и в момента сме на 6-о място. Като се отчете, че разполагаме само с българи и предимно млади играчи в състава си, това е съвсем окей.

- Има ли нещо против чужденците вашият клуб?

- Не, въобще не. Това е стратегията на собственика на клуба от години. По този начин той е стигнал от IV до I лига. Искаме така да допринесем за по-доброто бъдеще на българския футбол и да изградим млади играчи. Наслаждавам се, но разбира се, не е толкова лесно. Броят на българските таланти не е толкова голям, а някои други клубове също следват подобна стратегия.

- Но „Лудогорец”, който е най-добрият клуб в страната, не наистина?

- Имате право. Там играят предимно бразилци, холандци или африканци.

- Преди ангажимента в ЦСКА бяхте за 6 мача селекционер на българския национален отбор.

- Да, уцелих тежки времена. Когато поех тима, бяхме в средата на европейските квалификации и имахме няколко контузени играчи. Може би трябваше да откажа, когато ми предложиха. Но не можех да кажа „не” на футболния ни съюз.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/