С настъпването на сезона на настинките и грипа мнозина посягат към таблетки с витамин C, чай с мед, лимон или джинджифил, надявайки се да „подсилят" имунната си система. Експертите обаче подчертават, че няма една вълшебна храна или добавка, която да ни предпази от вирусите. Силният имунитет зависи от балансирано хранене и здравословен начин на живот.
Имунологът д-р Джена Мачиочи обяснява, че около 70% от защитните сили на организма се намират в червата и тяхната устойчивост зависи от разнообразие от хранителни вещества. Витамини C, D и A, както и минерали като цинк, желязо, магнезий и селен, играят ключова роля, но никой от тях не действа самостоятелно. Освен това стресът, липсата на сън, обездвижването и алкохолът могат да отслабят имунитета, независимо от приема на добавки. диета
Витамин C - класическа подкрепа
Витамин C не може да предотврати настинката, но може да намали нейната продължителност и тежест. Една чаша прясно изцеден портокалов сок осигурява над 80% от дневната препоръчителна доза. Други добри източници са киви, червени чушки, горски плодове и зелени листни зеленчуци. При вече настъпила инфекция специалистите препоръчват краткосрочен прием на по-високи дози витамин C.
Ферментирали храни и витамин A
Йогурт, кефир, сирене и кимчи подпомагат здравето на червата и разнообразието на микробиома, което е основа за силен имунитет. Витамин A е важен за развитието на имунните клетки и за производството на слуз, която изхвърля микробите при респираторни инфекции.
Витамин D и мазна риба
„Слънчевият витамин" е от решаващо значение за имунната защита, но през зимата много хора страдат от дефицит. Затова се препоръчва ежедневен прием на добавки и включване на мазна риба като сьомга, скумрия и сардини в менюто.
Цинк и морски дарове
Цинкът подпомага производството на имунни клетки и е особено важен през зимата. Стриди, ядки, семена и бобови култури са отлични източници. Дори лек недостиг може да отслаби защитните сили.
Желязо и червено месо
Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки и правилното функциониране на имунната система. Постното червено месо, бобовите растения, ядките и сушените плодове са добри източници. Комбинирането на растителни източници с храни, богати на витамин C, подобрява усвояването.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още