Вижте най-голямата джамия в България след реставрацията (СНИМКИ)

28 September 2020
MenTrend.bg онлайн

След дългогодишни усилия за реставрация Томбул джамия в Шумен - най-голямата джамия в България - изглежда впечатляващо! С прекрасна декорация от XVIII век, която включва елементи от френски барок и темели, в които са вградени камъни от руините на Плиска и дори още по-древни римски останки, този храм съчетава слоеве културно богатство. Преди 15 г., когато започват усилията за възстановяването на интериора, под пластове боя са разкрити оригиналните стенописи - все още запазили уникалната си разцветка заради използваните тогава естествени багрила. Молитвената зала има великолепна акустика заради стотиците глинени гърнета, вградени в купола и стените. Светлината от трите пояса цветни витражи заедно с калиграфията и декорацията на балконите, минбара и дори шкафовете за оставяне на обувките, правят това място да изглежда феерично красиво.

Коментари

... в 15:18 на 29 Sep 2020
kato se naplni butnete jamiata.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/