Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

26 April 2024
24 часа
Така изглежда част от проекта “Съседите”, който представя България на Венецианското биенале.
Снимка: Фейсбук
Така изглежда част от проекта “Съседите”, който представя България на Венецианското биенале. Снимка: Фейсбук

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде"

Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят видима една скрита глава от миналото на България. Това пише Лора Къминг, обявена за критик на годината на Press Awards 2024, в статията си, посветена на 60-ото издание на Венецианското биенале, която излиза в английските медии The Observer и “Гардиън”.

Тя поставя България сред 10-те задължителни павилиона, които трябва да бъдат разгледани, заедно с този на Египет, Япония, Великобритания и други. По думите ѝ проектът представлява “вълнуващи разкрития за историята на страната от комунистическата епоха, предадени чрез мебелите в типичен български дом”.

Проектът “Съседите”, с който България участва на тазгодишното издание на биеналето, е мултимедийна интерактивна инсталация, която “извежда на показ премълчаните избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България”. Негови автори са д-р Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, а куратор е Васил Владимиров.

Българската експозиция впечатлява и журналистката Кейт Конъли от “Гардиън”, която дори идва у нас, за да се запознае с проекта. Темата за лагерите е нова за нас, казва тя, като прекарва два дни с творческия екип.

Според изданието The Art Newspaper именно гласовете, които спокойно преразказват истории, ни позволяват да разберем какво преживяваме - “един човек разказва, че е бил принуден да смени името си, че е бил бит, женски глас от друго място в стаята говори за изненадата си от мълчанието на другите пред лицето на злото”. Но по-смразяващи са местата в проекта, които представляват историите на хората, които не могат или не искат да говорят за спомените си. “Това със сигурност не е депресираща инсталация, има известна красота в това да свидетелстваш, че тези гласове най-накрая се чуват”, пише изданието.

“Заобиколен от кафяви мебели, сламени дюшеци и оскъдните шкафове в нормалния български живот, преживяването за посетителите е тъжно и вълнуващо, но за мнозина шоуто ще предостави и достъп до част от иначе непознатата история. Тишината е нарушена.” Така от сп. Galerie описват българския павилион.

Списанието Apollo представя проекта “Съседите” като “удивителен павилион”. “Когато се приближите до кухнята, където

съдовете и

цилиндричното

ренде стоят

замръзнали

в мивката, усещането за тишина се вкопчва в инсталацията. Гласовете представляват набор от спомени, но има и други, които може никога да не бъдат разказани”, пише там.

Българският павилион кани публиката да навлезе в тревожно пространство, където става свидетел на истински истории за преследване и оцеляване, но също така и на устойчивост и твърд отказ да бъде пропусната от историческите записи. Така представят проекта в сайта Stir World. “Въпреки че тези истории са български, те отразяват една брутална реалност, която продължава да се разгръща по целия свят.”

“Павилионът е урок за днешните проблеми извън България: лесно е да заличиш група хора, по-трудно е да ги върнеш” - пък са думи на Оливър Башиано от изданието ArtReview.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/