Руските олигарси се спасяват в Дубай

27 March 2022
MenTrend.bg онлайн
Дубай приема с отворени обятия хора с пари, без да се интересува от къде и как са спечелени.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Дубай приема с отворени обятия хора с пари, без да се интересува от къде и как са спечелени. СНИМКА: РОЙТЕРС

Стоманени, нефтени и строителни магнати, бивши депутати от Думата и бивши руски губернатори в момента изнасят състоянията си в Дубай. Докато американските и европейските финансови служби се опитват да замразят сметките на руските олигарси зад граница и да конфискуват техните яхти и самолети, по данни на "Ню Йорк Таймс" досега най-малко 38 руски милиардери са изнесли капиталите си в ОАЕ.

Сред тях са Андрей Скоч, бивш народен представител, който днес се занимава със стоманодобив и чиято състояние се предполага, че възлиза на седем милиарда долара. Той и още двама други олигарси явно са успели да закотвят яхтите си в пристанището на Дубай. Частният самолет на приближения на Путин Аркадий Ротенберг също изглежда е кацнал в Дубай и така е избегнал опасността да бъде блокиран на Запад.

Руските олигарси

са загубили най-малко

80 милиарда долара

Изглежда, че мотото на руските олигарси гласи: "Всеки, който може, да се спасява", след като Франция досега замрази капитали на стойност 800 милиона евро. По информация на агенция "Асошиейтед Прес" Италия е иззела яхти и вили на стойност 156 милиона евро. Заради санкциите, въведени в резултат от инванзията в Украйна, руският елит е на минус от най-малко 80 милиарда долара.

Но пък в Обединените арабски емирства богатите руснаци са посрещнати с отворени обятия. През последните години към 40 000 руски граждани, в повечето случаи фиктивно, са се установили в Дубай, за да могат необезпокоявано да вършат сделките си. А сега към тях се присъединяват и особено големи богаташи. След избухването на войната в Украйна търсенето на луксозни вили е нараснало. Средният наем за луксозен апартамент в Дубай е 15 000 долара.

Държави заобикалят

санкциите с помощта

на Дубай

През последните години държави като Иран, Северна Корея, Сирия и Венецуела използваха Дубай като един вид финансов хъб, за да могат да заобиколят санкциите. В Емирствата не се интересуват от точния произход на парите, богаташите могат да се сдобият с луксозни резиденции, без да имат каквито и да било бюрократични проблеми.

Най-важният международен орган за борба с прането на пари - Financial Action Task Force - включи в началото на май Обединените арабски емирства в своя списък за наблюдение. Очевидно има достатъчно причини за това.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/