Печеният боб отдавна е част от всяка кухня - той е евтино, лесно и винаги надеждно решение за бързо хранене. Но удобството не е единственото му предимство. „Печеният боб е хранителни сила", казва д-р Самми Гил, диетолог и медиен говорител на Британската диетична асоциация.
Харикот бобът, който се използва в консервите, съдържа ферментируеми фибри като галактоолигозахариди (GOS) и устойчиви нишестета - „видове фибри, които служат като храна за чревната микробиота", обяснява д-р Гил. Освен това бобът е богат на витамини от група B, желязо, цинк, калий и магнезий, а съдържанието му на мазнини е минимално.
Ползите са впечатляващи. След тренировка той може да бъде идеално гориво за възстановяване, благодарение на баланса между протеини и въглехидрати. „Комбинирайте печеният боб с други храни, за да увеличите хранителната полза", препоръчва д-р Гил. Тя съветва да се сервира с яйца и зеленчуци или да се използват като основа за сосове. Любимият ѝ вариант е шакшука: „Задушете лук, чесън и чушки, добавете домати и печен боб, след което чукнете едно-две яйца и допълнете с малко сирене и свежи подправки."
Освен това печеният боб може да помогна за понижаване на холестерола. Богатите му разтворими фибри ограничават усвояването му в кръвта. „Едно проучване показа, че консумацията на половин консерва боб дневно в продължение на четири седмици намалява общия и LDL холестерол при възрастни с повишени нива", казва тя.
Фибрите в боба подпомагат и здравето на червата. Устойчивото нишесте ферментира в дебелото черво и подхранва полезните бактерии, подобрявайки регулярността и функцията на храносмилателната система. Въпреки това някои марки съдържат повече сол и захар. „Хранителните вещества в печените бобчета - като фибри, протеини, витамини и минерали - надделяват над съдържанието на захар и сол", уверява д-р Гил, но препоръчва да се избират варианти с намалено съдържание или да се приготвят домашни.
Редовната консумация на бобови растения също така може дори да удължи живота. „Яденето на повече бобови растения носи едни от най-големите здравни ползи", казва д-р Гил. Те са богати на полифеноли - растителни химикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се свързват с по-нисък риск от сърдечно-съдови, метаболитни и невродегенеративни заболявания. „Едно проучване предполага, че консумацията на повече бобови растения, пълнозърнести храни и ядки може да добави около 2,5 години към продължителността на живота."
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още