Консервираните храни имат незаслужено лоша репутация, според диетолозите Никола Лъдлъм-Рейн и Ема Шафкат.
Лъдлъм-Рейн смята консервираните домати за шампион по ползи за здравето. Тя отбелязва, че те съдържат вещество, наречено ликопен, мощен антиоксидант, който намалява риска от рак на простатата, белия дроб и стомаха, а също така има защитен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания. „Освен това, консервираните домати съдържат повече ликопен от пресните", подчерта тя.
Диетологът препоръча също да включите консервирани праскови, ананаси и други плодове в диетата си. Тя отбеляза, че те съдържат по-малко витамин С от пресните, но са богати на витамини А и Е.
Шафкат добави, че винаги държи няколко консерви консервирана скумрия и сардини у дома. Тя посочи, че тези консервирани храни са пълноценен източник на калций и омега-3 мастни киселини.
Тя посочи консервираните бобови растения като друг здравословен вариант. Нахутът, лещата, бобът и грахът съдържат много протеини, желязо, витамин С и други полезни микроелементи. Освен това, диетологът отбеляза, че те са лесни за включване в диетата ви, като добавите няколко лъжици към всяко ястие.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още