Кимчи, традиционното корейско ястие, приготвено от ферментирало пикантно зеле, може да понижи нивата на кръвната захар на гладно и кръвното налягане. До това заключение стигнаха изследователи от Университета на Кънектикът.
Оказа се, че хората, които редовно включват кимчи в диетата си, имат средно по-ниско ниво на глюкоза на гладно. Нивата на триглицериди (мастни молекули) в кръвта при любителите на кимчи са намалели, а кръвното налягане е намаляло с 3,48 mmHg (систолично) и 2,68 mmHg (диастолично).
Тези показатели, според авторите на изследването, се считат за значими в превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Учените отбелязват, че положителният ефект е наблюдаван дори при високото съдържание на сол в кимчи. Прекомерната консумация на натрий обикновено се счита за фактор за високо кръвно налягане, но това не е така при ферментиралите храни, според учените. Изследователите предполагат, че пробиотиците, образувани по време на процеса на ферментация, могат да противодействат на някои от негативните ефекти на солта.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още