Кимчито понижава кръвното налягане и кръвната захар

20 September 2025
MenTrend.bg
Кимчито осигурява пробиотици и антиоксиданти, като същевременно добавя наситен вкус към ястията. СНИМКА: ФРИЙПИК
Кимчито осигурява пробиотици и антиоксиданти, като същевременно добавя наситен вкус към ястията. СНИМКА: ФРИЙПИК

Кимчи, традиционното корейско ястие, приготвено от ферментирало пикантно зеле, може да понижи нивата на кръвната захар на гладно и кръвното налягане. До това заключение стигнаха изследователи от Университета на Кънектикът.

Оказа се, че хората, които редовно включват кимчи в диетата си, имат средно по-ниско ниво на глюкоза на гладно. Нивата на триглицериди (мастни молекули) в кръвта при любителите на кимчи са намалели, а кръвното налягане е намаляло с 3,48 mmHg (систолично) и 2,68 mmHg (диастолично).

Тези показатели, според авторите на изследването, се считат за значими в превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Учените отбелязват, че положителният ефект е наблюдаван дори при високото съдържание на сол в кимчи. Прекомерната консумация на натрий обикновено се счита за фактор за високо кръвно налягане, но това не е така при ферментиралите храни, според учените. Изследователите предполагат, че пробиотиците, образувани по време на процеса на ферментация, могат да противодействат на някои от негативните ефекти на солта.

Ключови думи

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/