Поддържането на правилно хранене може да промени изцяло начина, по който изглеждаме и се представяме физически. За хората, които тренират редовно или просто се грижат за здравето си, е обичайно да следят калорийния прием и количеството протеин за деня. Но освен тези важни фактори, все по-голямо внимание заслужават и пробиотиците.
Ако обмисляте да приемете по-сериозен подход към храненето си, ферментиралите храни трябва да имат място в менюто ви. Те са ценен източник на полезни бактерии и ензими, които подпомагат храносмилането, подобряват усвояването на хранителните вещества и намаляват дискомфорта в стомашно-чревния тракт. Редовният им прием подпомага и редовното изхождане - важен фактор за детоксикацията на организма.
В червата живеят трилиони бактерии, които влияят не само върху усвояването на храната, но и върху имунната система, енергийния метаболизъм и дори психичното здраве - чрез т.нар. ос „черва–мозък". Лошото състояние на микробиома може да доведе до здравословни проблеми - от възпалителни заболявания на червата, диабет и астма до депресия и тревожност, показва проучване на Националния здравен институт (NIH) на САЩ.
Добре балансираният микробиом подпомага хормоналния баланс, възстановяването на мускулите и превенцията на редица заболявания. Прости навици като прием на достатъчно фибри, добра хидратация, управление на стреса и редовна консумация на ферментирали храни укрепват функцията на червата.
Освен че подобряват храносмилането, ферментиралите продукти повишават метаболитната ефективност, като помагат на тялото да използва енергията по-добре и да се възстановява по-бързо след физическо натоварване. Това води до по-голяма издръжливост, стабилна енергия през деня и по-добро представяне както в спортната зала, така и извън нея.
С времето редовната консумация на ферментирали храни допринася за разнообразен и устойчив микробиом, понижава възпалителните процеси в организма и поддържа имунната защита. Всичко това подпомага както физическата, така и умствената работоспособност, като създава стабилна основа за по-добро здраве.
Включването на ферментирали храни в рутината ви не е задължително да е сложно. Започнете с малки стъпки, като добавяте по едно просто нещо всеки ден. Например, включете кисело мляко или кефир на закуска или като лека закуска.
Комбинирайте ферментирали зеленчуци като кисело зеле или кимчи с обяд или вечеря.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още