"Мегалополис" е най-чаканият филм на фестивала в Кан – Копола работи върху него почти 30 г.

22 April 2024
24 часа
Адам Драйвър, който изигра наследника на Дарт Вейдър – Кайло Рен, в “Междузвездни войни”, е в главната роля на “Мегалополис”.
Адам Драйвър, който изигра наследника на Дарт Вейдър – Кайло Рен, в “Междузвездни войни”, е в главната роля на “Мегалополис”.

Вторият Дарт Вейдър –Адам Драйвър, е в главната роля, но няма подробности

Фестивалът в Кан обяви програмата за тазгодишното издание. Главното събитие би трябвало да е филмът на ветерана Франсис Форд Копола “Мегалополис”. Даже изигралият в него в крайна сметка главната роля Адам Драйвър - наследникът на Дарт Вейдър в ролята на главен космически злодей в “Междузвездни войни”, признава, че не може съвсем точно да обясни за какво е филмът.

Копола се завръща в Кан за първи път от няколко десетилетия, при това с проект, за който критиците все още не са се произнесли дали е утопия, или антиутопия. Върху “Мегалополис” той работи през последните 30 години. Високобюджетният - досега е глътнал над 100 млн. долара, радикален и експериментален филм

според първите

отзиви възхити някои

и възмути други

по време на закритата прожекция за приятели и представители на киносредите. Все още никой не се е нагърбил с разпространението, затова от представянето в Кан зависи бъдещето му.

Копола, който на 7 април навърши 85 години, влиза в елитния клуб на поне двукратните носители на “Златната палма”. При това от премиерата и награждаването на първия от двата филма, с които печели - параноичния “Разговорът”, се навършват кръгло 50 години. Вторият е “Апокалипсис сега” - една от най-добрите антивоенни драми за всички времена. 

В края на ХХ век гениалният режисьор, чиито филми са рецензирани или като велики, или като бездарни, но никога като безлични, изненадващо се отказва от касовото кино. Филмите му от този период “Младост без младост” и “Тетро” са толкова извънформатни, че дори в Кан ги показват само в паралелни програми. Дали Копола е успял в проекта на мечтите си да съчетае новаторския дух с емоционалната сила на ранните си проекти, ще стане ясно съвсем скоро.

Но програмата на фестивала в Кан ще предложи филми и на други ветерани. Новият философски хорър на 81-годишния канадец Дейвид Кроненбърг “Саван” с Венсан Касел и Даян Крюгер в главните роли разказва за връзката на живите със скъпите на сърцето им покойници. Героят разработва приложение, с помощта на което може да се следи степента на разложение на тялото директно от гроба. Но когато няколко такива са разкопани и плячкосани, той преосмисля философията си за живот.

Драмата на Пол Шродър (77 г.) “О, Канада” е с Ричард Гиър и Ума Търман. Разказва се за Леонард Файф, безнадеждно болен режисьор на документални филми с леви възгледи, който бяга в Канада, за да не го призоват за войната във Виетнам. Малко преди да умре от рак в Монреал, той се съгласява да даде последното си интервю, в което да разкрие всичките си тайни, пред своя бивш студент и дългогодишен асистент и съпругата си, които преди това са му се възхищавали. Сега те очевидно ще трябва да преосмислят впечатленията си.  Режисьорът Франсис Форд Копола дава указания по време на снимките на “Мегалополис”. Долу – кадър от филма “Видове добрина” на Йоргос Лантимос.

Режисьорът Франсис Форд Копола дава указания по време на снимките на “Мегалополис”. Долу – кадър от филма “Видове добрина” на Йоргос Лантимос.

Разбира се, младите също не се дават. Големите очаквания са свързани с миналогодишния носител на “Златен лъв” от венецианския фестивал Йоргос Лантимос (“Клети създания”). Едно време именно фестивалът в Кан го откри с филма “Кучешки зъб” и сега ревнува Венеция, че там за първи път му връчиха голямата награда. Сега той участва с “Видове добрина”. Критиците го описват като приказка триптих за човек без избор, който се опитва да започне да контролира живота си, за полицай, който е притеснен, че съпругата му, изчезнала в морето преди години, се е върнала, и за жена, твърдо решена да открие особен човек, на когото му е писано да стане невероятен духовен лидер. Участват “обичайните заподозрени” от “Клети създания” Уилям Дефо, Ема Стоун и Маргарет Куоли.

В списъка е и един от най-актуалните и модерни режисьори в съвременното кино - Паоло Сорентино (“Оскар” за неанглоезичен филм през 2014 г. с “Великата красота”) участва с “Партенопа”. Заглавието е от името на една от сирените, която се опитва да примами и да погуби Одисей при завръщането му към Итака. Отново филмът (след автобиографичния “Ръката на бога”) е заснет в родния му Неапол.

Вероятно най-влиятелният човек в китайското авторско кино Цзи Чжанкъ ще представи новия си филм “Във властта на приливите”, а живеещият и работещ в Скандинавието иранец Али Абаси - “Стажантът”, което е художествена биография на младия Доналд Тръмп. 

В тази категория попада и Кирил Серебренников с “Лимонов”, където скандално известният съветски писател, дисидент и политик е изигран от британеца Бен Шоу. Извън конкурсната програма ще покажат “Хоризонт” на Кевин Костнър, а почетната “Златна палма” ще бъде връчена на Джордж Лукас.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/