Те имат относителен срок на годност и може да издържат до 5 седмици
Яйцата са оригиналната суперхрана на майката природа и са били част от хранителния ни режим още от зората на времето. И все пак едва сега научаваме за пълния обхват на чудесата, които те предлагат, и за ползата от тях за трайно укрепване на здравето. Заредени с 13 основни витамина и минерала, яйцата са ключов източник на хранителни вещества, които са необходими, за да ни помогнат да бъдем в най-добрата си форма всеки ден.
60% от висококачествените протеини в тях се съдържат в белтъка,
а останалата част - в жълтъка, както и в жизненоважните здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти - всичко това допринася за задоволяване на ежедневните ни хранителни нужди. Една средна порция от 2 яйца съдържа: 82% витамин D, 50% фолиева киселина, 25% рибофлавин (витамин В2) и 40% селен. Яйцата също така имат полезни количества витамини А, Е, В5, В12, както и желязо, йод и фосфор.
Въпреки че осъзнаваме стойността на тези животински продукти ние често пъти неглижираме тяхното съхраняване и дори ги изхвърляме след края на срока им на годност, без да осъзнаваме, че всъщност се разделяме с една напълно свежа и ставаща за ядене храна. Датата на етикета е предимно препоръчителна и е от значение само за животински протеини като говеждо, пилешко и свинско месо, които е по-добре да се консумират по-рано.
Но яйцата ни дават известна свобода на действие. С непокътната черупка те
могат да издържат от три до пет седмици
от деня, в който се озоват вкъщи. Така че няма значение какво казва етикета върху картонената опаковка. Ето няколко отговора на въпроси относно това какво трябва да правим, когато боравим с яйца:
Първото нещо, което трябва да направим, когато си купим една кора от магазина е да я сложим в хладилника. Яйцата не трябва да бъдат слагани по рафчетата на неговата врата, защото там температурата обикновено е по-топла. След това е добре да се уверим, че хладилника е настроен на не повече от 4 градуса. Яйцата не трябва да стоят на стайна температура над 2 часа.
Както вече споменахме, суровите яйца (или просто яйцата с черупка без пукнатини) трябва да се съхраняват в хладилник в картонената опаковка веднага след като се приберем у дома. Много е важно кутията да не бъде сменяна, за да се избегне поемането на миризми през порестата черупка.
Можем да съхраняваме суровите белтъци в хладилник в херметически затворен съд до четири дни. Някои хранителни експерти предлагат да замразим отделни жълтъци и белтъци във формички за лед, след което да ги извадим и сложим в торбичка и пак да ги върнем във фризера, за да постигнем дълготрайни резултати. Суровите яйчни жълтъци издържат в хладилника до два дни, но с известно внимание могат да останат в добро състояние много по-дълго във фризера. Тъй като при размразяване те могат да станат лепкави и желирани, първо трябва да ги разбием, да добавим малко сол и захар и след това ги замразим.
Съхранени в хладилник, твърдо сварените яйца издържат до една седмица, но след като бъдат извадени от черупките, трябва да ги консумираме в рамките на един ден. Що се отнася до замразяването, то е рисковано и е по-добре да се избягва, защото се отразява на тяхната структура.
В този случай някои хора биха прибегнали към стария трик с водата. Ако поставим едно яйце в купа с вода и то остане на повърхността значи е прясно, ако потъне значи е време за изхвърляне. Въпреки това датата на опаковане, която може да бъде видяна на етикета вероятно е по-надежден показател. Но старите яйца не са непременно лоши. Те могат да се използват с голям ефект при печене, където влошеното им качество не е толкова важно. Обаче нека ни води здравият разум. Ако яйцето мирише на развалено или изглежда странно (воднисто бял белтък, обезцветен жълтък, прахообразна или слузеста черупка), то трябва да се отървем от него незабавно. Няма смисъл да оставяме едно лошо яйце да развали седмицата ни.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Коментари