Опасни Игри на тронове зад уволненията на тримата големи в IT индустрията

14 December 2023
Петя Минкова
Сам Алтман е преминал всякакви етични бариери в разработването на опасен за човечеството изкуствен интелект.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Сам Алтман е преминал всякакви етични бариери в разработването на опасен за човечеството изкуствен интелект. СНИМКА: РОЙТЕРС
  • Революционерът в AI Сам Алтман, преследвайки по-мощен от човешкия интелект, се забърка в рискована партия шах с шпионски привкус с врагове на САЩ
  • Конфликтният Стив Джобс бе умилостивен, за да спре полета към дъното на Apple
  • Съмишленици на Мъск в сбъдването на детската му мечта правят преврат срещу него, докато е на меден месец

Когато се направи грешка, тя трябва да се поправи светкавично. Това е урокът, който "умните пари" усвоиха след драматичните уволнения на Стив Джобс и Илон Мъск от Apple и PayPal. Този път бизнесакулите не допуснаха съоснователят на OpenAI – компанията, създала сензационен пробив в изкуствения интелект с нейния ChatGPT, Сам Алтман да бъде отстранен, въпреки опасните връзки и интриги с шпионски привкус, в които се забърка.

И ако в предишните истории мотивите бяха ясни – че

с чешити като Джобс и Мъск трудно се работи и още по-трудно могат да се задоволят свръхвисоките им изисквания,

тук ситуацията е доста по-заплетена и според мнозина на карта е заложено бъдещето на човечеството.

Самата OpenAI бе замислена като бижуто, което Силиконовата долина ще подари на света – безопасен изкуствен интелект, създаден от топспециалисти, който ще ускори научните изследвания и пробивите в медицината. Организацията стартира през 2015 г. като фондация, която ще събере елита в този сектор и ще следи да се спазват всички етични правила в индустрията, за да се защити човечеството от бързото развитие на изкуствения интелект. За гарант бе поканен идолът на няколко поколения в Силиконовата долина Илон Мъск, който е известен критик на тази технология. Изследванията обаче се оказват скъпи и на Алтман му хрумва идеята да комерсиализира част от натрупаните знания чрез малка компания OpenAI, която да финансира продължаващите научни разработки.

Бил Гейтс, макар да се води само главен съветник на създадения от него "Майкрософт", моментално надуши с "дългия си нос", че този стартъп има огромен потенциал и че ще е следващата "пещера на Али Баба". В рамките само на 2 години Гейтс и компанията му инвестираха 13 млрд. долара в прохождащата фирма и си осигуриха солиден дял от 49% в нея.

Няколко месеца по-късно, през 2018 г., Мъск разбра, че организацията, доскоро "защитаваща най-добрите интереси на човечеството", вече ще защитава парите на инвеститорите си, и напусна със скандал. Оказа се прав.

OpenAI се превърна в ослепителна ракета на небосклона на Уолстрийт,

а Алтман стана новият идол на IT индустрията. В един момент той така се вживя в ролята си на бизнесакула, че тотално забрави за благородните цели на фондацията. Той публично обяви, че целта му е да бъде пионер в областта на изкуствения интелект, и за кратко привлече огромни капитали за следващия още по-смайващ пробив.

Кроежите му бяха разкрити от най-близките му сътрудници и описани от бившата икономическа съветничка на президента Джордж У. Буш д-р Пипа Малмегрен, която е водещ създател на автономни роботи. От статията става ясно, че Алтман се е забъркал в опасната Игра на тронове и от изхода може би зависи съдбата на човечеството.

Наблюдавайки ситуацията, д-р Малмегрен стига до извода, че в момента са в ход няколко сюжетни линии. Едната се развива ден преди Алтман да бъде уволнен. Тогава той изпраща писмо до директорския борд, че е на ръба да постигне

пробив с алгоритъма Q* или Q-Star, който може да "застраши човечеството"

Този изкуствен интелект няма нищо общо със сегашния, тъй като ще надмине човешкия.

За целта, отбелязва Малмегрен, на Алтман ще са му необходими вериги за доставки на AI чипове, AI телефони, AI роботика и най-големите в света бази данни с големите езикови модели LLM. Но освен тях той ще се нуждае от огромен компютърен ресурс и от още по-сериозно финансиране. Освен това 38-годишният иноватор вече водел разговори с ключови фигури от iPhone, японската Softbank и американската Cerebras, които в момента правят най-бързите AI чипове в света. Джаджите им работят в клъстери и изграждат не мрежа, а нещо подобно на изчислителна "тъкан", способна да се справи с чудовищния обем данни, необходими за създаването на изкуствен интелект от ново поколение.

Тук в статията на Малмегрен се появява следващата сюжетна нишка. Според нея Cerebras е на път да се превърне в огромна заплаха не само за САЩ, а и за Nvidia, създала най-бързите суперкомпютри Summit и Sierra, които са в основата на  американската отбрана и сигурност.

Въпреки тези предимства на компанията, Алтман избира да работи с конкурента Cerebras, проектирала чип, 20 пъти по-бърз от този на Nvidia.

Защо това се превръща в проблем?

Защото за разлика от Nvidia, която стриктно спазва забраните на САЩ, отказвайки да работи с Китай, Cerebras открито се възмущава от това. Нещо повече, в момента фирмата е заподозряна, че работи с основаната в Обединените арабски емирства G42, или Group 42, която може би доставя на Китай модерни технологии. Но тази интрига се задълбочава, защото според екссъветничката на Буш емирският инкубатор иска с най-мощния суперкомпютър в света да обучава изкуствен интелект и вече работи с Amazon, за да събира данни. Според Малмегрен подходящата за амбициите им машина е в Китай – това е квантов оптичен компютър, който за 47 секунди решава проблем, който би отнел на традиционен суперкомпютър 240 години.

И тъй като според нея на Запад Алтман не може да събере достатъчно средства и технологии, за да финансира свръхамбициозния си замисъл, той ги търси в Емирствата, в Китай и при всички, които подкрепят опасната за сигурността на САЩ - G42.

Тоест идолът на милиони младежи, преследвайки мечтата си, може би се е заиграл с "неподходящите" личности, развиващи опасни за Запада технологии.

"Без съмнение американските власти забелязаха, че сътрудничеството на Алтман с G42 e еквивалентно на братство с врага, защото се смята, че е подкрепяна от хората, които притежават ByteDance, компанията майка на TikTok (G42 има значителен дял в тях ) – пише бившата съветничка на президента Буш. - Те видяха и че G42 притежава Pax AI, за който някои казват, че е Pegasus (прословутият шпионски софтуер), преконфигуриран. Дали Алтман е бил под наблюдение, докато е преследвал тази грандиозна визия? Как да не е?"

Към това прегрешение на иноватора се добавя още една сюжетна линия, доизграждаща противоречивия му образ.

Крайната цел на Алтман е да създаде хуманоидни роботи,

за да ги "зареди" с още по-мощен от човешкия изкуствен интелект. Отсега е ясно, че част от тях ще са безкрайно полезни за човешката цивилизация, както самият той казва, но други неизбежно ще бъдат използвани като смъртоносни оръжия. Да не говорим какви апокалиптични сценарии биха се развили, ако подобен интелект попадне в ръцете на злонамерени хора. Любопитното е, че същите въпроси са се въртели в главата и на главния учен на OpenAI Иля Суцкевер. Две седмици преди Алтман да бъде уволнен, той в подкаст казва, че не е далеч времето, когато ще има компютри с центрове за данни, които ще са по-умни от хората. "Какво биха направили те - не знам", отбелязва той и може би не е случайно, че именно Суцкевер бе един от хората, поискали оставката на Алтман.

Изглежда, разговорите между двамата не са довели до резултат и шефът на OpenAI в неистовото си желание да е първи е продължил да търси финансиране в Азия и Близкия изток, а там нямат нищо против да му го осигурят. Срещу какво – все още никой не знае.

От тази гледна точка около ореола му на революционер се добавят различни нюанси "сиво" и обвиненията на борда, че Алтман не е бил честен с тях, започват да звучат по-правдиво. След връщането си в "Епъл" Стив Джобс се превърна в икона на технологичния сектор.
СНИМКА: РОЙТЕРС

След връщането си в "Епъл" Стив Джобс се превърна в икона на технологичния сектор. СНИМКА: РОЙТЕРС

Нещо повече. Според Малмегрен той все повече прилича на някакъв луд учен, който за да изгради новото поколение AI,

пренебрегва всички етични правила,

ритайки брутално "парапетите" и "бариерите" по пътя си. Нещо като Опенхаймер, който за да спечели Втората световна война, сблъсква атоми, без да го интересува, че може да изпепели планетата.

Затова Малмегрен смята, че правителството в САЩ и съюзниците им вече знаят какво сериозно предизвикателство пред сигурността е Алтман. Заедно с това в медиите излязоха информации, че при посещението на Си Дзинпин в Америка китайският лидер намекнал на президента Джо Байдън, че Алтман вече участва в тайна сделка за събиране на данни с фирмата D2 (Double Dragon). Смята се, че това е китайска кибергрупа, свързана с военните. За нея се твърди, че разполага с най-големия капацитет в света за сканиране на 10 пъти повече данни от Alphabet Inc на Google. Именно от това бил привлечен Алтман, който искал да обучи своя изкуствен интелект, когато другите възможности са изчерпани. Това изцяло съвпада с интересите на Китай, който за разлика от Европа и САЩ залага на развитието на изкуствен интелект от ново поколение, който "мисли без подкани".

На фона на тази сложна картина изплуват и огромните бизнес интереси. Гейтс и "Майкрософт" вероятно отдавна знаят за всичко това, но са наясно, че без генератор на идеи като Алтман инвестицията им от 13 млрд. долара ще се изпари. От друга страна, те обявиха при уволнението му, че ще го наемат заедно с всички над 700 души в компанията, които също заявиха, че напускат в знак на протест.

Но неочаквано за всички се разви друг сценарий. В OpenAI се сформира нов борд, който върна Алтман на поста изпълнителен директор, но той вече ще е под специален надзор. В ръководството на компанията изненадващо бе избран бившият министър на финансите на САЩ Лари Самърс – човек с огромни връзки в политическите и бизнес кръговете. Освен това той и останалите членове на ръководството ще следят дали се спазват правилата за безопасност и тук вече правата на "Майкрософт" върху иновациите не важат.  Тоест, ако Алтман или хората му направят гаф, ще има последици, а инвестициите на Бил Гейтс могат да "изгорят".

Дали новите "парапети" и всевиждащото око на Лари Самърс ще спрат напористия иноватор, или той ще се превърне в злия гений, проклинан от човешката раса, тепърва ще разберем. В ход е сложна Игра на тронове и въпросът кой как ще оцелее.

От тази гледна точка уволнението на Алтман и светкавичното му завръщане е по-различно, защото тук освен силата на парите превес имат сигурността и очевидното желание на Америка първа да се възползва от новото поколение изкуствен интелект.

На този фон уволненията на Стив Джобс от основаната от него Apple и на Илон Мъск от детската му мечта PayPal изглеждат като някаква караница на невръстни малчугани в детска градина. Причината е, че става дума за его и за налагане на стил, който не се е приемал от останалите. В това отношение е показателен примерът, който дава един от биографите на харизматичния Джобс - Уилям Саймън. През 80-те човекът, направил революция в персоналните компютри, изисквал толкова много от подчинените си, че буквално ги побърквал. Конфронтирал се за абсолютно всичко и се виждало с невъоръжено око, че не може да работи с хора. Самият Джобс по-късно сам си признава, че

в този период е бил "извън контрол"

Но иноваторът, освен че непрекъснато се карал с подчинените си,  бил в постоянен конфликт години наред с назначения от самия него изпълнителен директор Джон Скъли.

След пореден скандал в борда Джобс бил принуден да се оттегли.  Огорчен, той напуска и не след дълго основава NeXT Computer.

12 години след изгонването му, през 1997 г. Apple бавно, но упорито върви към "дъното", регистрирайки колосална тримесечна загуба от 708 млн. долара. Инвеститорите са в истерия и принуждават ръководството да купи компанията на Джобс, надявайки се тя да ги извади от тинята. Но не след дълго го убеждават самият той да застане начело и да поеме "кормилото" на потъващия кораб. Завръщането му бляскаво и триумфално и със сигурност ще остане в историята като най-големия корпоративен успех, създал една от най-обичаните марки. Като истински магьосник Джобс показа иновативния IPhone и изстрелва компанията като ракета в орбитата на успеха.

За разлика от Алтман и Джобс, които са върнати силово от хората с

парите във фирмите, основани от тях, с Илон Мъск не е така

Той е известен с факта, че тръгне ли си отнякъде, то е завинаги.

Точно това се случва през 2000 г., когато бордът на PayPal разбива детската му мечта на пух и прах. Като малък Илон непрекъснато правел планове как да направи прехвърлянето на пари по-лесно и по-евтино, без да се налага човек да ходи в банка. И в един момент, когато току-що завършвал университет, достигнал до верния програмен код. Основава компанията със съмишленици и веднага се записва студент в Станфорд. Когато е убеден, че софтуерът работи, Мъск настоява да повиши ефективността и обявява пред останалите в компанията, че трябва да сменят платформата.

Абсолютно убеден, че те ще подкрепят предложението му, защото е рационално и разплащанията ще са още по-бързи, той решава да си вземе няколко дни отпуск, за да се ожени за студентската си любов Джъстин. Заминават на меден месец в Австралия и там, докато скитат между кенгурата, научават, че в борда е направен преврат. Независимо че именно Мъск вдъхва живот на системата за разплащания, на него му е предложен един-единствен вариант -

да вземе за своя дял 21 млн. долара и повече да не се връща

Младият мъж е шокиран. Тъкмо е предусещал големия успех, виждал е как милиардите се вливат в PayPal, и изведнъж е приземен, оставайки със своите "скромни" 20-ина милиона. Вместо да помисли как да ги похарчи, той решава да ги инвестира в друга своя голяма мечта - човечеството да стане мултипланетна раса, и основава SpaceX. От този момент нататък той спазва правилото във всяко свое начинание да е големият шеф, който контролира всички – от чистачите до директорите.

Ако се направи анализ на тези три впечатляващи уволнения на основатели от собствените им компании, става ясно, че инвеститорите, или така наречените "умни пари" са си направили изводите и с Алтман няма да допуснат грешката да бъде отстранен талантлив иноватор. Та дори той да се забърка в шпионски истории и опасни връзки с противници на САЩ.  

Илън Мъск не се връща на място, от което е изгонен.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Илън Мъск не се връща на място, от което е изгонен. СНИМКА: РОЙТЕРС
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/