Занаяти спасяват хората от изкуствения интелект

15 November 2023
Мария Незнакомова
Изкуственият интелект ще предизвика истинско цунами на пазара на труда.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Изкуственият интелект ще предизвика истинско цунами на пазара на труда. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Медицински специалисти и работещите нерутинен физически труд ще са защитени от безработица в ерата на умните машини, сочат прогнози

1 млрд. работници ще пострадат от навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда, а над 300 млн. работни места просто ще изчезнат. Смята се, че в следващите няколко десетилетия именно развитието на умните машини ще определя световната икономика и ще предизвика огромни сътресения в заетостта. Изследователският център “Пю” твърди, че всеки пети американец ще е засегнат.

И докато “белите якички” (служителите, които не упражняват физически труд) имат сериозни поводи за притеснения дали ще запазят заплатите си и дали въобще ще имат работа, печеливши от трансформацията се оказват хора, които се трудят с ръцете си, показва американско проучване, цитирано от “Бизнес инсайдър”. Според него изкуственият интелект

няма да отнеме работата на медицинските сестри,

които се грижат за болните, нито на строителните работници, които правят ремонтите в къщите. Изкуственият интелект ще превземе офисите, но няма да може да победи водопроводчиците или електротехниците.

През 90-те години на миналия век работните места във фабриките на големите компании намаляват, а естеството на работата става монотонно и отчуждаващо. Спадът на производството се ускорява рязко в началото на XXI век с глобализацията и насочването на икономиката към работа на бюро с навлизането на интернет.

Докато високообразованите офис служители се борят за бързо изчезващи работни места, индустрии като производството на полупроводници имат обратния проблем – твърде много работни места за запълване. Две години на ниска безработица повишиха заплатите на работниците с по-ниски и средни доходи, стимулирайки бум на работни места. През следващото десетилетие Бюрото по трудова статистика на САЩ прогнозира, че най-бързо развиващите се професии ще бъдат в здравеопазването, транспортът, възобновяемата енергия и високотехнологичното производство.

Колкото и парадоксално да звучи, хората, помогнали за създаването на изкуствения интелект, ще се окажат най-застрашени от него - програмисти, софтуерни и хардуерни инженери и анализатори на данни. На границата на оцеляването ще се окажат много работни места в медиите и рекламата. Умните машини вече са автори на много статии и дори книги, макар грешките, които правят засега, да дават надежда, че човешката преценка в този вид дейности не може да бъде заменена напълно. Не са в безопасност и правните асистенти, чиято задача е основно да синтезират голямо количество информация. По-нататък в списъка са анализаторите на пазарните тенденции, които събират данни, очертават бъдещите трендове и градят рекламните кампании. Не са защитени дори учителите, защото вече има програми, които са тренирани да преподават.

В топ 10 на рисковите в бъдеще занимания влизат още финансовите анализатори и личните финансови съветници, борсовите агенти, графичните дизайнери, счетоводителите и одиторите и служителите на гише, разкрива още “Бизнес инсайдър” на основата на различни проучвания. 

Противно на тази тенденция близо половината от всички работни места в следващите 10 г. ще дойдат от секторите на здравеопазването и социалните дейности. Оказва се, че в тази сфера почти няма професии, които в близко бъдеще да могат да бъдат заменени от умните машини – не само лекари и медицински сестри, но също и психотерапевти, зъболекари, кинезитерапевти, рехабилитатори и пр.

Строителството добави 15 000 работни места на месец в САЩ за последната година и ще продължи да се разширява. Индустрията за електрическо оборудване и полупроводници се очаква да достигне 3% годишен ръст през следващото десетилетие и там ще има значително търсене на технически специалисти, които не са бакалаври, посочва Марк Муро, експерт по технологии и развитие на работната сила в института “Брукингс”. В производството на чипове

50% от работниците на начално ниво имат само гимназиално образование,

в сравнение с 38% за всички други индустрии. През следващите 10 години, когато глобалната полупроводникова индустрия се очаква да достигне 1 трилион долара, ще бъдат добавени още 50 хиляди американски работни места за електрически монтажници и индустриални техници.

Не всички, попадащи в тази категория обаче, ги чака розово бъдеще, тъй като няма да бъдат пощадени от автоматизацията. Според скорошен доклад на Световния икономически форум професиите с висока степен на лични умения и нерутинни физически задачи са изправени пред най-малко смущения от изкуствения интелект. В крайна сметка кадърните занаятчии и в момента са силно дефицитни и печелят изключително добре. 

“Това, което характеризира работните места, свързани с физически труд, които са безопасни за следващите 5 или 10 години, са тези, извършвани в непредвидима физическа среда”, твърди Куейлин Елингруд, директор на глобалния институт “Макензи”. Едно от обясненията е известно като теория на обоснованата на уменията технологична промяна, според която рутинните роли, които са податливи на автоматизация и компютризация, ще се окажат с намаляващи заплати, докато нерутинните роли, които изискват сръчност или човешко взаимодействие, ще доведат до повишено търсене и заплати.

Вместо да замени тези работни места, изкуственият интелект вероятно ще им бъде от полза, като улесни извършването на най-рутинната част от работата. Медицинските сестри например биха могли да отделят по-малко време за събиране и въвеждане на информация в системата за медицински досиета. За една индустрия, известна с високите почасови ставки, позволяването на медицинските сестри да преразпределят времето си за по-критични задачи - като грижата за пациентите - би спестило милиарди разходи за здравеопазване. По същия начин строителната индустрия може да се възползва от нови технологии като управлявани от изкуствен интелект дронове за извършване на проверки или измервателни сензори.

Според специалистите в много области ще има раздвоение между човека и машините – физическата работа ще остане, но мениджърските надзорни функции ще се изпълняват от изкуствен интелект и производителността ще е много по-висока.

Всичко това не означава, че висшето образование и добрата квалификация стават излишни, но бъдещето ще роди нови професии и ще изисква адаптация на съществуващите, за да продължат да се развиват. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/