Гриша Ганчев сам не знае колко пари е дал за спорт и футбол

06 May 2024
24 часа
Гриша Ганчев говори със сина си Данаил на "Българска армия".
Гриша Ганчев говори със сина си Данаил на "Българска армия".

Бизнесменът единствен оцеля под прожекторите последните 35 години

Гриша Ганчев приключи последното си приключение в спорта, като напусна ЦСКА след 9 години управление в Борисовата градина. И както сам признава, вече не помни точно колко пари е дал за спорт и за кои точно спортове.

Защото на него се дължи спасението на борбата, както и един куп медали в този спорт. Даде началния тласък на волейболния проект на Владимир Николов, който завърши с титла този сезон. Пари даваше и на федерацията по художествена гимнастика. Навремето остави Кубрат и Тервел Пулеви в бокса. И още, и още, и още.

Роден е на 19 декември 1962 г. в Ловеч. Родът му е от близкото село Микре, което е на пътя София - Варна и е прочуто като едно от опасните места на него.

Завършва спортното училище в града с профил борба. Класик, като признава древногръцкия стил за по-важен от свободния. След това влиза за разлика от колегите си не във ВИФ "Георги Димитров", а във ВИИ "Карл Маркс" със специалност "Счетоводство и контрол". И то без връзки. Заради отличната си диплома от училище и оценките от приемните изпити. Има и дистанционна диплома от школа по мениджмънт в Сейнт Луис, САЩ.

Ганчев е и единственият от бизнесмените от началото на прехода, който не напусна светлината на прожекторите още от самото начало. Много негови колеги предпочетоха да се покрият и да управляват бизнеса си задкулисно.

Бизнесът му започва от бензиностанцията в Микре, която е първата с фирмената марка "Литекс". Първата му поява в спорта е супертимът по борба "Славия-Литекс". Реално го прави, за да запази великия Валентин Йорданов за спорта. И постига успех. След 7 световни титли русенецът се качи и на най-високото стъпало на олимпийските игри в Атланта през 1996 г.

В Атланта той харесва и арменеца Армен Назарян, който е убедителен шампион. И го прави българин. За да вземе олимпийската титла в Сидни и бронз в Атина за нас. А днес синовете му Едмонд и Гриша да са сред най-добрите.

Реално Ганчев не е напускал борбата по никакъв повод. И днес спонсорира клуба в класическия стил на ЦСКА, като бяха привлечени и най-добрите ни състезателки при жените.

Валентин Михов твърди, че той е човекът, който го вкарва във футбола. Заради едни премии, които обещал на изпадналия в "Б" група тим на "Осъм" (Ловеч). И в крайна сметка поема тима от родния си град, преименува го на "Литекс" и го прави един от най-силните в България.

Ловчанлии са 4 пъти шампиони (1998, 1999, 2010 и 2011 г.), два пъти са втори в първенство (2002 и 2014 г.), четири пъти вземат купата (2001, 2004, 2008, 2009 г.) и играят още три финала (1999, 2003, 2007 г.) и един път суперкупата (2010 г.). Тимът е и първият в историята, който влиза в елита и веднага взема титлата.

Появи се в ЦСКА в най-трудния момент на най-успешния ни клуб. "Червените" са изхвърлени във "В" група заради дългове. Прави се опит да се спаси тимът, но БФС се правят на прекалено педантични. И Ганчев извежда тима до купата на България от трета дивизия. За първи път в историята на родния футбол. След това прави тройна схема с "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" и след реформата в първенството връща ЦСКА в елита.

Но в Борисовата градина няма спокойствието на Ловеч. Там всички искат, но никой не дава. Трябваше да плати 8 милиона лева на синдика на старото дружество Дора Милева за емблемата на клуба, защото отиваше при собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който участва в търга с две свои фирми. След това дойдоха по линия на арбитражния съд за спорта още дългове към стари играчи, някои от времената на "Титан", покри милиони към държавата за данък сгради и такса смет, бе лъган от няколко министри за стадиона, но накрая успя да направи съвместното дружество за реновацията на "Българска армия".

На този фон битката с "Лудогорец" за титлата бе загубена няколко пъти, особено болезнено през последния сезон, когато "червените" бяха на една дузпа от първото място. И реши поне за момента да спре с футбола. Въпреки че поне половината отбори в България биха искали да го имат за собственик. Пловдивският "Ботев" бе най-близо да го вземе преди идването му в Борисовата градина, но нещата не се получиха.

Няколко скандала и едно отвличане разтърсиха Гриша Ганчев и дори се отразиха на здравето му. Заради това прекарва повечето от времето си на ловното стопанство "Бялка", което е близо до Ловеч. Там му е спокойно.

Отвличането бе на неговия съдружник и съученик Ангел Бончев от бандата на Наглите.

След това дойде и т.нар. захарна афера, заради която със сина му Данаил го разкарваха с години по специлизираната прокуратура и специализирания съд. За да приключи всичко с оправдателна присъда.

Гриша Ганчев бе обвинен за ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и за закана за убийство, отправена към директора на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

Освен с петролния и захарния бизнес Ганчев се занимава и с натурални сокове, като продаде "Куинс" на най-големия производител в Полша покрай влизането ни в ЕС. След това сглобяваше автомобили край Ловеч, но сега е само дилър на HAVAL. В един момент купи и винпрома в града, като засади специални сортове френско грозде заради него.

Заради напрежението през последните години постепенно прехвърля всичко на сина си Данаил. Въпреки че по три дни не говореше с никого след загуба на ЦСКА. Защото този отбор винаги е бил №1 за него още от детските години. Дани завърши образованието си в Англия и вече започва да движи нещата. Той е кръстен на дядо си Данаил.

Ганчев има и дъщеря Тянита, която се занимава с филми. Тя пък е кръстена на баба си Тянка, съпругата на Данаил Ганчев-старши. От Дани има и две внучки.

Сега българският спорт очаква следващия ход на един от най-големите си спомоществователи. Със сигурност остава в борбата, но не е изключено да се върне и във футбола. Защото винаги го е притеснявал фактът, че с парите, които даде за играчи, е можел да направи поне 10 олимпийски шампиони за България и да остане и ресто.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/