Как да пречистим организма с народна медицина (+рецепти)

27 March 2023
Елиза Стоева

Пролетта е моментът да се отървем от всички натрупани отрови. Много подходящи за този сезон са различни детоксикиращи диети, но основната цел не е толкова загуба на килограми, колкото - изхвърляне на вредни вещества. Народните лечители и източната медицина ни предлагат разнообразни методи за пречистване.

Внимание!

Пречистването на организма трябва да се практикува единствено след консултация с лекар. Много полезно за едни, то може да се окаже опасно за други. Имайте предвид, че много от описаните процедури не се препоръчва при хора с диабет, проблеми с бъбреците, язви и гастрити, както и хемороиди.

Синуси

Според йога пречистването на синусите трябва да се прави редовно. Практиката се нарича Джала нети и се състои в наливане на вода с телесна температура, в която е разтворена сол, в едната ноздра, докато водата потече от другата. Ако това ви се струва сложно за изпълнение може течността да се смърква с едната ноздра и след това да се изплюва през устата.

Известният хомеопат и лечител д-р Михайлов препоръчва метод за прочистване с мед, който да се изпълнява в продължение поне на една седмица. От леко захаросан пчелен мед се правят две топчета с големина като грахово зърно, които се поставят в ноздрите. Трябва да легнем по гръб с глава, наведена максимално назад, за да може медът да се разтопи и стече в гърлото. След това трябва да бъде изплют.

Уста

Измиването на зъбите сутрин съвсем не е достатъчно, за да почистим устата си. Учителят по йога и здравословен начин на живот Алексей Скворцов от център “Дар” препоръчва всеки ден на гладно да се “жабури” с една супена лъжица шарлан в продължение на 15-20 минути. Студено пресовано слъчогледово олио променя консистенцията и цвета си и когато го изплюете, трябва да бъде бяло. Много важно е да не се поглъща нито капка, а след това да си измиете старателно зъбите, както и езика, защото олиото е извлякло токсини и вече е вредно.

Бели дробове

Идеален ефект за отстраняване на слузестите натрупвания в белите дробове, но също така и в носоглътката и синусите има хрянът. Рецептата е на народния лечител Петър Димков и гласи: към 150 г настърган хрян, се добавя сокът от 2-3 изцедени лимона. Приема се по половин чаена лъжичка на гладно.

Черен дроб

За процедурата учителят по йога Алексей Скворцов съветва да се подготвите предварително с няколко дни разтоварваща диета без животински продукти и с вземане на топли вани. За самата процедура са ви нужни 150-300 мл зехтин и същото количество изцеден лимонов сок. Зехтинът се затопля до телесна температура. Към седем часа вечерта изпивате три супени лъжици зехтин, след това три супени лъжици лимон. И на интервал от 15 минути приемате това количество, докато изпиете всичко. През това време трябва да лежите, добре завити и с топла бутилка вода или грейка поставена върху черния дроб. Ефектът се проявява още след няколко часа. Захранването след прочистването е изключително важно и трябва да става постепенно. Първите дни след процедурата е добре да сте само на сурови зеленчуци..

Бъбреци

За прочистването на бъбреците е необходимо цялостно пречистване на организма. Народната лечителка Лидия Ковачева подчертава, че най-добро прочистване на клетъчно ниво, което се отразява на целия организъм, може да се постигне единствено с лечебно гладуване.

За тези, които по медицински причини не им се препоръчва гладуване, може да се приложи здравословно хранене единствено с около килограм на ден сурови плодове и зеленчуци.

Д-р Михайлов пък препоръчва детоксикация със сокове. В продължение на три дни се приемат само прясно изцедени сокове. Сутрин на гладно се изпиват 100 мл вода с 1 с. л. английска сол. За деня трябва да се приемат около 2 литра сок от смесени 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута, 4-6 портокала. Сокът се разрежда с 1,5-2 литра минерална вода. Не се позволява прием на друга храна, а при много силен глад – една ябълка или лъжичка мед. Този режим благоприятства също изчистването на лимфата.

Черва

По правило пречистването на организма трябва да започне от червата. Преди да се заемете с процедури за черния дроб или бъбреците, първо помислете за отровите, натрупани в червата, в противен случай може само допълнително да натоварите организма. Според йога най-доброто пречистване на червата е с клизми. Добре е те да се правят с преварена вода, изстинала до телесна температура. Към нея може да добавите супена лъжица морска сол или лимонов сок. Препоръчва се процедурите да се правят сутрин всеки ден или през ден в продължение на няколко седмици.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/