Грешни митове за алкохола и канабиса

28 January 2023
Стефан Порязов

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността всяка година около пет милиона души в света умират в резултат на употреба на тютюн, 2,5 милиона от злоупотреба с алкохол и близо 200 хиляди поради забранени наркотици.

Пристрастяванията имат сериозни здравословни усложнения, както и правни или социално-икономически последици.

Употребата на наркотици е различна от пристрастяването
Има множество фактори зад връзката между употребата на наркотици и пристрастяването. Например рискът от развитие на пристрастяване може да бъде повлиян от биологичната структура на индивида, социалния контекст и възрастта или етапа на развитие. Колкото повече са рисковите фактори, толкова по-вероятно е употребата на наркотици да се превърне в пристрастяване.

Митове и факти за алкохола
Алкохолът е вещество, което потиска централната нервна система и прогресивно потиска мозъчните функции. Въпреки това се смята, че е стимулиращо вещество. Това е така, защото в началото на приема му предизвиква еуфория и отпадналост. Но ефектите му са напълно противоположни и води до дефицити в способността за самоконтрол.

Пиенето на алкохол само през почивните дни не причинява вреда на тялото
Колко пъти сте чували това твърдение? Сигурно безброй. Въпреки това вредите, причинени от алкохола, зависят от това как се консумира. Следователно, колкото по-голяма е консумацията, толкова по-големи са щетите.

Спорадичната консумация на алкохол е полезна
Това е едно от най-фрапиращите и погрешни твърдения относно консумацията на алкохол. Всъщност вече е известно, че всеки прием крие риск. Следователно, най-здравословното нещо, което трябва да направите, е да избягвате напълно употребата на алкохол.

Според Световния фонд за изследване на рака едно питие на ден може да бъде пряко свързано с развитието на седем вида рак: рак на устната кухина, дебелото черво, черния дроб, гърдата, фаринкса и ларинкса, хранопровода и стомаха.

Митове и факти за канабиса
Канабисът е наркотик, извлечен от растението канабис сатива, от което се събират хашиш и марихуана. Една от сериозните последици от консумацията на това вещество е потенциалът, който има да предизвика разстройства като шизофрения.

Канабисът е естествено, екологично и релаксиращо вещество
Фактът, че дадено вещество е естествено, не означава, че е безвредно. Всъщност и тютюнът, и кокаинът са естествени и няма съмнение за вредното им въздействие върху здравето. В случая с канабиса, той може необратимо да промени мозъчната химия.

Пушенето на джойнт е по-малко вредно от пушенето на тютюн
Казано е много пъти, но истината е, че канабисът съдържа много от канцерогените и мутагените, които съдържа тютюнът. При това до 50 процента повече от тях.

Начинът, по който се консумира канабис, също оказва влияние. Обикновено се пуши без филтър и вдишванията са по-дълбоки, което увеличава рисковете от рак. Действително, бронходилататорният ефект на канабиса е очевиден и благоприятства усвояването на различни токсични вещества.

Подобно на тютюна, канабисът също е вреден за хората около пушача на марихуана или хашиш. На практика те стават пасивни пушачи.

Според множество научни изследвания продължителната употреба на канабис може да причини пристрастяване, особено когато се консумира в юношеска възраст.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/