5 знака, че сте емоционално зрял човек

13 May 2022
Теодора Шопова

Като правило смятаме, че зрелостта е въпрос на възраст и че минаването на годините ни прави по-осъзнати, уверени и решителни. Но да бъдем емоционално зрели, няма нищо общо с напредването на времето, а с преживяванията, които имаме, и преди всичко това, което правим с тях.

На физическо ниво зрелостта обозначава момента, в който даден организъм е завършил своето развитие на ниво размер, тегло и полово съзряване. На когнитивно ниво това се отнася до точката, в която мозъкът е завършил своята еволюция, и умственото функциониране е оптимално, особено по отношение на висшите умствени функции.

Тези два процеса обикновено се случват по време на юношеството и зряла възраст и не изискват никакви умишлени усилия от наша страна. От друга страна, придобиването на емоционална зрялост може да отнеме много повече време и в този случай от нас зависи да работим върху нея.
Ето основните индикатори, че сте узрели емоционално.

1. Способни сте да вземате решения
Способността ви да взимате решения е отличен начин за измерване на вашата автономия и емоционална зрялост. Това отразява степента, в която сте се научили да се грижите за себе си. Вземането на решение предполага избор на вариант, отказ от останалите и приемане на последствията от този акт. За много хора това е истинско предизвикателство.

Изследванията твърдят , че тези, които са склонни да бъдат нерешителни, имат нужда от повече информация, за да изберат път, по който да тръгнат, и не са склонни да вземат решения. В действителност те се чувстват претоварени, тъй като възприемат ситуациите като по-заплашителни, отколкото са в действителност. Освен това те не се доверяват на собствените си ресурси, за да се справят с тях. Поради това е обичайно да търсят прекомерна подкрепа в обкръжението си.

Напротив, емоционалната зрялост ви позволява да се сблъскате спокойно с несигурността и да поемете отговорността за нея. Знаете, че дори ако изборът ви е грешен, може да приемете последствията и да промените курса на действие.

2. Знаете как да кажете „не“ и „достатъчно“
Това е едно от най-ценните знания в живота. Въпреки това на някои от нас им отнема почти цял живот, за да го придобият. Това е така, защото да кажеш „не искам“, „не ми се иска“, „не съм съгласен“ или „вече не приемам това“, може да бъде изключително трудно. Защото повечето от нас израстват с идеята, че трябва да угаждаме на другите.

Ще разберете, че сте емоционално зрели, когато установите, че естествено отхвърляте определени искания, ситуации и събития. Да откажеш да направиш услуга, да отхвърлиш поканата за среща, която не ти харесва, да напуснеш насилствена връзка, да защитиш правата си... Всички тези малки действия означават, че сте свършили голяма вътрешна работа със себе си.

3. Вие поемате отговорност за вас
Да бъдеш емоционално зрял, означава да поемеш отговорност за себе си и собственото си благополучие и да не прехвърляш тази тежест в ръцете на другите. Това означава, че изоставяте ролята на жертва и спирате да обвинявате околните или самия живот за вашата ситуация. Вие поемате отговорността. Това не означава, че всичко ще върви както трябва. Наистина винаги ще има елементи, които са извън вашия контрол, но емоционалната зрялост изисква да приемете активна роля в постигането на целите си.

Ако сте узрели емоционално, вие сте успели да намерите свой собствен център в себе си. Не се стремите да промените другите, нито очаквате те да ви донесат щастие. Напротив, това означава, че сте се превърнали в пълно същество, което е в състояние да сподели удовлетворението си с останалите от позицията на свобода.

Освен това сте способни да приемете грешките си и да ги коригирате, когато е необходимо. Разбирате, че не сте идеално същество и не се страхувате да работите върху своите уязвимости.

4. Имате висока емоционална интелигентност
Управлението на вашите емоции е ключов индикатор за емоционална зрялост. Това е един от аспектите, които най-много влияят на вашето лично благополучие и социални взаимоотношения. Развитието на емоционалната интелигентност зависи до степен от ранното възпитание, което сте получили, но също и от последващата работа, която вършите, за да компенсирате евентуалните недостатъци.

По този начин, ако искате да разберете дали сте емоционално зрял човек, запитайте се как се отнасяте към вашите собствени и чужди емоции. Например, често ли се чувствате заложници на изключително интензивни емоционални състояния? Действате ли по начини, които по-късно ви карат да съжалявате за тях? Знаете ли как да слушате себе си и да действате в съответствие с това, което чувствате? Не на последно място, способни ли сте да виждате, разбирате и уважавате емоциите на околните?

5. Интегрирали сте миналото си
И накрая, за да определите дали сте емоционално зрял човек, трябва да анализирате визията, която имате по отношение на миналото си. Всички сме правили грешки и сме били повредени и наранени от него. Всички сме се сблъсквали с разочарование и провал. Зрелостта обаче ни позволява да разберем, интегрираме и освободим това болезнено минало.

Ако сте зрели, вече не си спомняте миналото си с негодувание, гняв или тъга, а като част от страхотно учене и израстване. С течение на времето вие сте успели да извлечете поука от всяко събитие и сте успели да простите на другите, както и на себе си.

Следователно, вие не носите наоколо неразрешена болка, вкоренена омраза или патологична вина. Поглеждайки назад, може да забележите значителна промяна в себе си. Освен това сте в състояние да благодарите заради това как всички тези преживявания са допринесли за това, което сте днес.

Емоционалната зрялост е постоянен растеж
Мислите ли, че сте достигнали повечето от горните точки? Ако не, не се притеснявайте, защото емоционалната зрялост не е дестинация, а път. Всички имаме какво да научим, имаме някои области за подобряване и нова версия на себе си, която да разработим.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/