Най-богатите хора в света даряват само 1% от състоянието си

25 January 2022
Състоянието на Илон Мъск се е утроило в пандемията
Състоянието на Илон Мъск се е утроило в пандемията

Българинът Влад Тенев вече не е сред милиардерите

Оказва се, че най-богатите хора в света не са особено щедри. През целия си живот повечето от тях са дали за благотворителност едва под 1% от състоянието си.

Това показва класацията за филантропи на списание “Форбс” за 2021 г., която посочва каква част от средствата си са дарили 400 американски милиардери. Формулата, по която е направено изчислението, представлява сбор от стойността на общото дарение на всеки човек и неговото нетно богатство за 2021 г., разделено на даренията му през целия му живот.

Тази година

резултатите са по-лоши

от когато и да било

- богаташите, дали за благотворителност повече от 20% от средствата си, намаляват от 10 на 8 човека. Сред тях попада само едно име от десетте най-заможни хора в света - Уорън Бъфет. През юни той дари акции на компанията си “Бъркшър Хатауей” на стойност 4,1 млрд. долара, като така общите му дарения стигнаха до 44 млрд. долара.

В момента Бъфет притежава 110,5 млрд. долара и се класира на осмо място сред 10-те най-богати хора в света според “Форбс” (виж графиката.)

Марк Зукърбърг, съосновател на “Фейсбук”, и Стив Балмър - на “Майкрософт”, са отделили между 2% и 5% от средствата си за благотворителност (както и 114 други милиардери), докато всички останали топ 10 богаташи са дали под процент, включително и оглавяващият класацията Илон Мъск. Те се нареждат в тази категория заедно с още 154 милиардери. 44 от 400-те най-заможни американци са

дарили между 5 и 10%

от богатството си,

сред тях е основателят на “Ибей” Пиер Омидияр. 11, сред които Майкъл Блумбърг, са дали между 10 и 20% от средствата си. Вторият най-богат човек в света - Бернар Арно, не е в списъка с филантропите, тъй като не е американец, а французин.

На фона на малките им дарения обаче богатството на най-заможните хора се е удвоило по време на пандемията, а

това на Илон Мъск дори

се е утроило

и вече достига 244 млрд. долара. Състоянието на всички 400 американски милиардери пък се е повишило с 40% за година и достигна 4,5 трилиона долара.

Сред тях обаче вече не е българинът Влад Тенев. Той и партньорът му Байджу Бхат са съоснователи на популярното в Америка приложение за търговия с акции “Робинхуд”. През първите седмици на 2022 г. акциите на компанията паднаха с около 20% до по-малко от 14 долара за брой. Това доведе до свиване на богатството на двамата съдружници до 845 млн. долара на Тенев и 911 млн. на Бхат.

Цената на биткойна се срина с 50%

Цената на най-голямата криптовалута биткойн се срина до почти 50% под върха си от близо 68 хил. долара в средата на ноември. За този период от нея са изтрити над 600 млрд. долара. През изминалите 7 дни стойността на биткойна се понижи с над 17% до 34,8 хил. долара. Другата голяма критовалута- етериум, също отчете понижение с над 25% до 2,5 хил. долара.

Цената на акции на платформи, на които се търгуват те, също се срина. Борсата “Койнбейс” загуби над 13% от пазарната си капитализация и вече е 50 млрд. долара. Това е част от процес на известно изтегляне на средства от рискови активи в глобален мащаб заради очакваното спиране на монетарните стимули на Федералния резерв и предстоящото повишение на лихвите през тази година.

Миналата седмица индексът Nasdaq Composite направи най-лошото си представяне от 2020 г. насам, седмичен спад отчитат и другите ключови американски борсови индекси - S&P 500 и Dow Jones 30. Там причината беше и разочароващият отчет на “Нетфликс”, който срина акциите му с над 20%. Бягството от рискови активи удари и технологичните и интернет компании на Уолстрийт -“Мета” се прости с над 4%, “Амазон” - с почти 6%, а “Алфабет” - с над 2,5%.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/