Царят и царицата честват диамантена сватба

20 January 2022
Цар Симеон II и царица Маргарита на сватбата си.
СНИМКА: KINGSIMEON.BG
Цар Симеон II и царица Маргарита на сватбата си. СНИМКА: KINGSIMEON.BG

Диамантена сватба честват цар Симеон II и царица Маргарита. На този ден преди 60 г.  двамата сключват граждански брак в Лозана, Швейцария.

Това всъщност е втората от трите сватби на царското семейство. Пред сключването на брак между цар Симеон II и доня Маргарита първоначално има препятствия, защото той изповядва православната вяра, а тя е католичка. За да преодолее трудностите, царят посещава два пъти Ватикана и е приет от папа Йоан ХХІІ.

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на Белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

На следващия ден - 21 януари, в църквата в швейцарския град Вевей Симеон II и Маргарита се вричат един на друг и пред Бога. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/