Кралицата лиши принц Андрю от кралските и военните му титли

14 January 2022
24 часа
Принц Андрю
Принц Андрю

Принц Андрю бе лишен от военните и кралските си титли в четвъртък - ден след като съдия от Манхатън разреши делото срешу него за сексуално насилие продължи.

„С одобрението и съгласието на кралицата военните връзки на херцога на Йорк и кралският му патронаж са върнати на кралицата“, обяви Бъкингамският дворец относно за 61-годишния принц.

Кралски източник потвърждава пред Ройтерс, че Андрю повече няма да използва титлата „Негово кралско височество“ в каквото и да е официално качество и другите му роли ще бъдат разпределени между остнаалите членове на кралското семейство. „Херцогът на Йорк ще продължи да не поема никакви обществени задължения и ще се защитава на делото като обикновен гражданин“, допълват от двореца.

Елизабет II вече беше забранила на средния си син да изпълнява кралски задължения на фона на секскандала и признанието на Андрю пред Би Би Си. През 2019 г. принцът потвърди, че е бил приятел с американския педофил Джефри Епстайн и вече осъдената му партньорка Гислейн Максуел.

Дъщерята на Максуел, водила на милиардери деца за секс, свършва живота си зад решетките

Братът на британския престолонаследник Черлз е обвинен в сексуално насилие срещу непълнолетната тогава Вирджиния Робъртс Джуфре - една от предполагаемите жертви на Джефри Епстайн. Принц Андрю категорично отрече всякакви неправомерни действия и се бореше да отхвърли делото като противоконституционно.

В сряда обаче американският окръжен съдия Люис А Каплан се произнесе срещу принц Андрю.

Съдят британския принц Андрю в САЩ

Вирджиния Джюфре, на парти с принц Андрю и Гислейн Максуел (на заден план). Принцът казва, че не си спомня да я е срещал.

Вирджиния Джюфре, на парти с принц Андрю и Гислейн Максуел (на заден план). Принцът казва, че не си спомня да я е срещал.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/