Серафим Тодоров: Жоро Илиев ми каза: "Сарафче, давам ти хора, офис и коли, тръгвай с мен. " Но не избрах парите

18 January 2022
Красимир Стоянов

Легендарният ни боксьор и Флойд Мейуедър се срещат на олимпийски игри и след това българинът затъва в мизерия, а американецът става милиардер

Продава 2 килограма злато, за да яде и пие с приятели, които после го предават

Едва 23 дни подготовка и след това участие във финала на олимпийския турнир по бокс. Това е само един от великите подвизи на легендарния боксьор Серафим Тодоров, който преди броени дни посрещна 50-ия си рожден ден.

Конкретната случка се развива преди олимпиадата в Атланта през 1996 г. По това време един от най-талантливите ни боксьори за всички времена е изпаднал в немилост, след като си позволява да нападне висшестоящи ръководители. Заради разправиите Сарафа изостава сериозно с подготовката и влиза да тренира сериозно на ринга едва 3 седмици преди началото на игрите. Високото и снажно момче с мустак под носа не се нуждае от повече усъвършенстване. Бог го е надарил с талант в излишък.

Тодоров пребива съперниците си до полуфинала, където го очаква

младият и надъхан американец

Флойд Мейуедър.

Двамата се вкопчват в битка на живот и смърт, но победата е за българина с 10:9 гласа. Серафим обаче явно вече се е уморил и на финала е победен от тайландеца Камсинг. Но не развръзката на олимпийския турнир е най-интересното в случая, а съдбата на двете момчета, които се бият на полуфинала. За българския боксьор игрите в Атланта ще се окажат последното бляскаво приключение, докато за Флойд Мейуедър това ще е началото на неговата фантастична приказка. 23 години по-късно някогашните съперници сякаш живеят в различни вселени.

В изключително равностоен мач Сарафа надделява над бъдещата звезда на професионалния бокс с 10:9 съдийски гласа.
В изключително равностоен мач Сарафа надделява над бъдещата звезда на професионалния бокс с 10:9 съдийски гласа.

Серафим Тодоров минава през деветте кръга на ада и се бори за оцеляването си. Американецът пък влиза в професионалния бокс, където постига 50 поредни победи и натрупва над милиард долара в банковата си сметка. Толкова е богат, че просто се чуди за какво да си харчи парите, след като се е сдобил с имения, луксозни автомобили, златни часовници, дресирани тигри...

"Всичко това, което постигна Мейуедър,

можеше да ми

се случи на мен.

Големите акули в бизнеса, мощните мениджъри дойдоха на крака и предложиха големите пари да стана професионалист. Отказах и тогава отидоха при американеца. А Господ сякаш реши да ме накаже, задето сам си провалих страхотния шанс. Започнах рязко да затъвам. Завърнах се в България и ситуацията за мен стана брутална", разказа пред в. "България днес" за част от патилата си юбилярят.

Три години преди да изпусне пачките на професионалния бокс, той отново подминава шанса да влезе под крилото на влиятелни приятели с много пари. Босът на ВИС-2 Георги Илиев го кани на среща и му отправя конкретна оферта.

"Каза ми: "Сарафче, давам ти хората, давам ти офис, давам ти колите и направо тръгвай с мен". Отказах му любезно с мотива, че не ми е времето да се правя на бизнесмен. Никога не съм бил сребролюбец и не се полакомих за парите. Спортът ми беше на сърце и затова отказах да бъда част от групировките. Цял живот съм се пазил от проблемите. Много приятели имах в цялата държава и нито един враг. Вършех всичко според Божиите закони", прекръства се боксьорът, който става трикратен световен и европейски шампион.

В златните си години той печели с лекота срещу велики съперници, въпреки че мрази спортния режим и дисциплината. Другите момчета в националния по бокс се млатят от сутрин до вечер, а Сарафа обикаля баровете и ресторантите. Тогавашният му треньор Георги Стоименов-Терсене обикаля с жигулата по градове и села, за да издирва голямата звезда на българския бокс. После на ринга сякаш се случва чудо и разхайтеният веселяк се превръща в машина за победи. А спечелените медали вървят и с добри за времето си финансови приходи. Верен на своя щедър нрав, Серафим Тодоров споделя всичко спечелено със стотиците си приятели.

"Апартаментът ми винаги беше пълен.

Що луканки

се изядоха и

уискита се изпиха.

После парите свършиха, а приятелите ми до един се разбягаха", пресъздава добре познат житейски сценарий легендарният ни боксьор. Самият той не успява да продължи възходящия си професионален път, след като печели олимпийско сребро. От турската федерация му предлагат страхотни финансови условия, ако отиде да се бие за южната ни съседка. В този момент обаче започват трудни преговори между турците и Българската федерация по бокс. Нашите искат доста пари, за да се лишат от толкова голяма звезда в бокса, а комшиите искат да минат метър. Сделката се проваля едва ли не в последния момент.

Сарафа беше ненадминат купонджия, но това не се отразяваше на уменията му на ринга.
Сарафа беше ненадминат купонджия, но това не се отразяваше на уменията му на ринга.

След това Тодоров все пак прави опит да пробие в професионалния бокс, но отново не попада на правилните мениджъри, а и вече е започнал да губи част от убийствените си инстинкти на ринга. След това идва големият купон, който е изключително бляскав, но кратък.

"Казах си, че няма да живея с орлите, и го ударих на живот.

Продадох към два килограма злато,

за да имам пари за почерпки с приятели. За две години похарчих всичките си спестявания. Имах два автомобила, но и тях ги шитнах. Дори и къщата ми в Пещера замина. И както вече споменах, всички приятели се изпокриха в миша дупка. Но тогава не тръгнах да чукам по хорските врати и да се оплаквам.

Големите мъже не се оплакват, а стискат зъби. Бог ми е свидетел, че по едно време нямах пари и за цигари, но от никого не съм взел и едно кафе на аванта", категоричен е Серафим Тодоров. В най-тежкия момент той тръгва за чужбина, за да си търси късмета, но и там не му провървява. Налага се дори да събира старо желязо в Португалия.

"Никога не съм се срамувал от себе си. Достойният човек търси различни варианти за прехраната си. Можех да избера по-лесното и да имам много пари, но вместо това

избрах

по-трудния път.

И все към България ме е дърпало през всичките тези години. Даваха ми огромни пари да живея в Америка, но аз все за родината си мисля. Дадох си и душичката, и здравето за нея", казва Серафим Тодоров.

Тодоров е трикратен световен и европейски шампион с екипа на България.
Тодоров е трикратен световен и европейски шампион с екипа на България.

През 2015 г. авторитетният американски вестник "Ню Йорк Таймс" праща свой журналист в София, за да направи репортаж за последния боксьор, успял да надвие Флойд Мейуедър на ринга. Някъде по това време се ражда и идеята за среща на Сарафа с най-богатия боксьор на планетата. Мощни продуценти са готови да финансират документален филм за двамата бойци, чиято съдба е коренно различна. Нещата уж са на финална права, но точно тогава американците

отказват да

издадат виза

на Тодоров и той няма как да пътува за САЩ, за да се срещне с някогашния си съперник на ринга.

Серафим Тодоров не губи надежда, че все пак ще успее да се уреди с пропуск за страната на неограничените възможности.

В крайна сметка отвъд океана го очаква един от най-богатите хора на планетата, който на всичкото отгоре е приятел с президента Доналд Тръмп.

Докато чака чудото да се случи, Сарафа ще трябва да решава собствените си житейски проблеми. Финансовото му състояние не е особено добро, въпреки че разчита на олимпийска пенсия.

Последната му нестандартна изява беше

участие във филма "Снимка с Юки".

Там си партнира с Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино и носителя на "Оскар" за "Зелената книга" Димитър Маринов. Всички хвалят артистичния му талант, а бившият боксьор на всичкото отгоре е и доста талантлив певец. Този човек със сигурност има какво още да даде на българския спорт и шоубизнес.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/