Проф. Георги Рачев: Вторник се гответе за сняг

27 November 2021
БД Онлайн

„Три пъти минахме, че ще има сняг, но го отлагаме. Най-сетне във вторник ще видим такъв“, казва проф. Георги Рачев в ефира на Би Ти Ви. Уточни, че това е нормално и не трябва да очакваме арктически студ.

„Събота и неделя е перфектно време“, допълни той. Но след понеделник ще застуди значително. „Изпращаме ноември месец, абсолютно сух. На връх Мусала не е валяло“, казва проф. Рачев.

„Влизайки в климатичната зима – месец декември е първият такъв месец, започва хладното време. Няма да са Сибирски студове, арктически, просто си влизаме в зимата“, обясни той.

По думите му два – три, до четири сантиметра ще е снежната покривка в Северна България към 1 декември по картата на Европейския център за средносрочни прогнози. В Южна България вероятно ще вали сняг и дъжд.

„Температурите ще са около нулата и отново ще се редуват топли и студени дни, но определено понеделник ще е последния хубав ден. Вторник вече ще захладнее с поне от 5 до 7 градуса“, съобщи проф. Рачев.
„Нататък нещата си остават типично есенно – зимни, без да се очертават някакви студове с мокър сняг и дъжд“, добави той.

Според него сняг в планините се очаква на 3, 4, 5 декември, както и на 9 и 10 декември.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/