Почина физикът, дал ядрените оръжия на Иран и Северна Корея

17 October 2021
Симона Димитрова
Абдул Кадир Хан почина на 86 години.
Абдул Кадир Хан почина на 86 години.

Абдул Кадир Хан създава пакистанската ядрена бомба, смятаха го за опасен колкото Осама бин Ладен

Основава тайна мрежа със западни бизнесмени за износ на атомни тайни

ЦРУ и МИ6 го следели, давали по 1 млн. долара на членове на групата му, за да го шпионират

Tой е толкова опасен, колкото Осама бин Ладен. Следен и подслушван е от ЦРУ и МИ6. Предавал технологията си на други държави, създал тайна мрежа за износ на отделните компоненти за сглобяването на ядрено оръжие, пише "168 часа".

Той е Абдул Кадир Хан. В Америка го смятат за

един от най-умелите престъпници,

а в Пакистан - за национален герой. Той остава в историята като създателя на пакистанската ядрена бомба.

Хан почина на 85-годишна възраст, след като беше хоспитализиран с COVID-19.

Абдул Кадир Хан е роден на 1 април 1936 г. в някогашната британска индийска княжеска държава Бопал, а сега столица на Мадхя Прадеш. Семейството му е с пущунски произход. Баща му Абдул Гафур е бил учител, който някога е работил в Министерството на образованието, а майка му Зулеха била силно религиозна домакиня.

Заедно със семейството си той емигрира в Пакистан през 1952 г. Учи физика, а по-късно специализира металургия.

През 70-те години Хан е работил в Холандия за европейска компания, която е участвала в

изграждането на центрофуги

за обогатяване на уран. Физикът става пионер в изследванията на фазови преходи на метални сплави, както и за отделяне на изотопи на базата на газови центрофуги.

Междувременно Пакистан започва разработването на ядрени оръжия, тъй като през 1971 г. претърпява военно поражение от Индия и се опасява, че врагът първи ще създаде атомна бомба.

Когато Абдул Кадир Хан научил за ядрените изпитания на Индия "Усмихнат Буда", той решил да помогне на страната си за разработването на бомба. По онова време металургът имал висока позиция в йерархията на компанията и разполагал с

достъп до чертежите и дизайна на центрофугите,

които обогатяват уран за европейските реактори. Те се смятали за фирмена тайна и само няколко души имали достъп до тях.

"Усмихнат Буда" провокирал у Хан желанието и той да създаде бомба, затова се срещнал със служители в посолството на Пакистан в Хага, където представил идеите си.

Хан предал получената информация на агентите от пакистанското разузнаване, но в компанията разбрали за изнасянето на данните. Физикът не бил задържан, тъй като от

ЦРУ поискали да съберат цялата информация

Всъщност досега не съществуват преки доказателства, които да го уличат в шпионаж.

Пакистанските агенти го разубеждат в онзи момент с основанието, че металург "няма какво да прави в ядрена програма". След редица опити от негова страна физикът се присъединява към тайната програма на Пакистан за атомни оръжия. Внезапно напуска Нидерландия през 1975 г., а година по-късно основава Khan Research Laboratories (KRL) и едновременно става главен учен и директор.

Уранът можел да се използва за ядрена енергия или ако е достатъчно обогатен, за бомба. Според негови колеги Хан успява да копира най-модерните проекти на центрофуги.

Гордън Корера, който пише книга за Абдул Кадир Хан, твърди, че той е "бащата" на пакистанската атомна бомба, но в действителност е само една от ключовите фигури в ядрената програма на страната. Физикът обаче умело успява да създаде този публичен образ и благодарение на това

става национален герой

Именно затова металургът е смятан за човека, помогнал на Пакистан да отговори на ядрената заплаха от страна на Индия.

След което започва нелегално да предоставя ядрени технологии на Иран, Либия и Северна Корея.

Създава тайна мрежа

предимно от европейски бизнесмени, които доставят важните компоненти за сглобяването на центрофугите.

Иранските уранови центрофуги на площадката в Натанц до голяма степен са построени благодарение на чертежите и материалите, предоставени от Абдул Кадир Хан. По време на една от срещите представители на пакистанския физик всъщност показват на иранците

ценова листа

с различни ядрени компоненти, които Техеран може да поръча.

В този период Хан преориентира тайната си мрежа от износ към внос, започва активно да пътува по света и да сключва сделки с държави, които се смятат за противници на Запада.

Според архивите Хан е пътувал няколко пъти и до Северна Корея. Предполага се, че там е участвал в обмена на ядрени технологии, за да даде препоръки за създаването на ракетите.

Една от най-големите загадки при всички тези сделки е

дали физикът е действал сам,

или е изпълнявал заповеди от правителството си. При едни от преговорите със Северна Корея имало всички признаци, че лидерите на Пакистан не само са знаели за случващото се, но са били и пряко замесени.

Какво се случва на 11 декември 2003 г., когато група служители на ЦРУ и MИ6 получават проекти за ядрено оръжие, четете ТУК.

В Пакистан организираха голямо поклонение пред Абдул Кадир Хан.
В Пакистан организираха голямо поклонение пред Абдул Кадир Хан.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/