Заловиха боса на Камората Империале, който се любуваше на Ван Гог

28 September 2021
168 часа

В Арабските емирства гангстерът харчел по 400 хил. евро на месец

Събирал топпрестъпници в "оперативната база" в "Бурж ал-Араб", с които контролирал една трета от наркопазара в Европа

Рафаеле Империале, който беше в списъка на най-издирваните италиански престъпници, вече е зад решетките. Легендарният мафиот беше задържан в Дубай, след като прекара близо 5 години в неизвестност. 46-годишният бос на криминалния синдикат Камора бе спряган от властите за главния наркотрафикант на подземната мрежа, отговорен за десетки канали, чрез които дрогата се пласира по суша и вода.

"Благодарение на подробни и сложни разследвания, както и на ползотворно международно съдебно и полицейско сътрудничество чрез Интерпол и Европол, той бе изправен пред правосъдието като водещ представител на международния нелегален трафик на наркотици и пране на пари, натрупани от продажбата на кокаин", съобщиха от италианското вътрешно министерство малко след задържането на бандита.

Трафикът на дрога обаче съвсем не е най-интересното, с което свързват името на Рафаеле. През 2016 г. във вилата му в Южна Италия в Кастеламаре ди Сабия - град близо до Неапол, където Империале е роден, службите намират две картини на Винсент ван Гог, откраднати през 2002 г. от музей в Амстердам. Близо 12 години властите търсят под дърво и камък шедьоврите.

"Изгледът на холандския художник към морето в Шевенинген", създадена през 1882 г., и "Конгрегация, напускаща реформираната църква в Нуенен", сътворена през 1884 – 1885 г. Кражбата на творбите тогава хвърля в шок целия свят, тъй като специалисти обявяват, че втората е абсолютно "неоценима" и не може да се измери в пари.

През 2016 г. обаче разследващи започват акция срещу клана Амато Пагано, който е част от Камората. По време на нея конфискуват 40 имота на Империале в Италия, доказвайки, че те са придобити с незаконни пари. Зад стените на един от тях намират картините на великия художник. Предположенията тогава са, че Рафаеле ги е взел за космически суми от черния пазар. Самият той отрича да е участвал в обира. Твърди, че ги е купил лично от крадеца няколко дни след кражбата им, защото виждал тяхната "естетическа стойност". Пред властите допълнил, че успял да се спазари и за добра цена, но не разкрил каква точно е тя. Неизвестно останало и името на апаша, който успява да прибере произведенията на изкуството от един от най-охраняваните музеи в света. Според службите същият човек е изпечен

престъпник, отговорен за кражбите на още много редки експонати

Предполага се, че към днешна дата той все още е на свобода. Империале признава, че познава добре бандита, но никога не би разкрил самоличността му.

Именно откриването на картините стана причина името на легендарния италиански гангстер да влезе и в международната преса. Преди това то е известно единствено в Италия, където често се появява на първите страници на вестниците.

Какво пише в полицейските архиви за Рафаеле?

В тях ясно е отбелязано, че мъжът става престъпник през 90-те години, още докато живее в Нидерландия. В наследено от брат му малко кафене в Амстердам той стартира продажбата на малки количества наркотици. Постепенно печалбите му започват да растат. Само след няколко месеца се запознава и с най-вещите в занаята. На лична среща с него отива трафикантът Рик ван де Бунт. Престъпникът дава стимул на Империале да разшири бизнеса. Предлага му заедно да влязат на наркопазара с много по-големи количества дрога.

Рафаеле се съгласява. Скоро след това прави и първите си стъпки в Камората. Запознава се с Рафаеле Амато - сочен по онова време за един от най-добрите наркотрафиканти от клана Ди Лауро, който с истинско удоволствие учи младока Империале на тънкостите в нелегалната сфера. Той не разочарова ментора си, проявявайки завиден талант. Само за няколко години гангстерът успява да спечели милиони евро, превръщайки се в един от основните играчи на Ди Лауро.

Криминалното семейство сякаш удря шестица от тотото с него, позволявайки му да заема най-важната роля в наркосхемите.

Оттам нататък нито една пратка не минава границите без неговото знание. Според властите в най-силните си години бандата на Ди Лауро е в пряк контакт с най-опасните картели за наркотрафик в Перу, Еквадор и Колумбия.

Така тонове кокаин безпроблемно влизат в Италия, за да бъдат пуснати по-късно в продажба на пазара. Империале тъне в разкош, докато стотици дребни трафиканти работят за него. Мрежата, която създава, е непоклатима. Десетки карабинери затварят очите си, след като всеки месец хората на боса им дават на ръка солидни заплати. Благодарение на подкупните полицейски служители Рафаеле се превръща в основна връзка между цялата Камора и картелите в Южна Америка. Години по-късно службите ще установят, че той е поддържал добри отношения дори с мафиоти от конкурентните лагери. Враждите между отделните кланове на организацията не влияели на гангстера, тъй като той избягвал да се замесва в тях.

Като всеки друг шеф на криминална банда, в най-активните си години Империале не печели единствено от дрога. Той успява да се специализира и в трафика на оръжия. Загадка остава обаче къде са били скривалищата, в които престъпникът е държал опасната стока. И до днес такива все още не са открити. Свидетели все пак са категорични, че Рафаеле зареждал банди от наемни убийци, отговорни за едни от знаковите покушения в историята на Италия.

Каква е съдбата на гангстера след разцеплението в клана "Ди Лауро"?

Мафиотът хитро пресмята с коя от отделените групи да се съюзи. Той решава това да бъде "Сецесионисти от Секондиляно". Изборът му се оказва правилен, тъй като месеци по-късно част от другите отцепници вече са в затвора след мащабни полицейски акции срещу тях.

Спокойствието му обаче не продължава дълго. Благодарение на тоновете наркотици и огромните печалби, които прибира от тях, той влиза в полезрението на властите, които започват разследване. Намират документи и свидетели, които сочат боса за основна фигура в Камората.

Малко преди ареста му обаче Империале потъва вдън земя. Той успява да напусне страната ден преди белезниците на щракнат на ръцете му. Службите са сигурни, че вътрешен човек от италианския отдел за борба с наркотрафика е предупредил мафиота за задържането му. Правителството обявява, че

Рафаеле е един от най-опасните и хитри бандити, който трябва да бъде задържан възможно най-бързо. Закоравелият престъпник е обявен за издирване в Интерпол с червена бюлетина.

Търсенето му продължава цели пет години. През това време властите получават десетки сигнали за местонахождението му. Всички те сочат към едно място – Арабските емирства. Дори месеци след като е обявен за международно издирване, информатори на италианското правителство разказват, че с очите си са видели Рафаеле в компанията на холандско-мароканския наркобос Ридуан Таги, ирландския криминален шеф Даниел Кинахан и босненския наркотрафикант Един Гачанин. Групата била забелязана в един от най-известните дубайски хотели – "Бурж ал-Араб".

Същото сочат и документи, изпратени от американската Агенция за борба за наркотиците (DEA) до нидерландската полиция. В тях се твърдяло, че четиримата опасни гангстери неведнъж са се събирали заедно, докато са издирвани, а "Бурж ал-Араб" бил оперативната им база DEA дори описва сбирката на престъпниците като един от петдесетте най-големи наркокартела в света, който е наложил тотален монопол върху перуанската търговия с кокаин. Освен това справка показвала, че контролират една трета от търговията с дрога в цяла Европа. Уточнението в документите на службите на САЩ е, че всички доставки на наркотици задължително преминават през нидерландските пристанища.

Така дори изправен пред сурова присъда в родината си, Рафаеле живее охолно в Дубай дълго време. Малко след ареста му ще стане известно, че той е харчел по 400 хил. евро на месец, за да тъне в истински лукс и разкош.

Засега остава напълно неясно каква точно ще бъде съдбата на мафиота. Вмомента се очаква неговата екстрадиция към Италия. Веднъж завърнал се в родината си, той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка, за да чуе присъдата си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/