Жените обичаха Стефан Данаилов и той ги обичаше

12 June 2021
Пенчо Ковачев

Стефан Данаилов обичаше жените, но и жените го обичаха. Кои и колко са, това е въпрос с космическа трудност, все едно да броиш звездите. Най-популярният български актьор е прегръщал и целувал във филмите и театралните постановки почти всички български актриси. И много чуждестранни. Колко от тези жени Ламбо е обичал зад кадър и зад кулисите, си е негова работа и ние като възпитани хора няма да надзъртаме през ключалката.

Най-истинската, жената с главно Ж в живота на Стефан Данаилов, е съпругата му Мария. Тя е не само най-голямата му любов, но и опора, пристан, муза, съветник, душеприказчик... Вълнолом, който може да разбие тревогите и съмненията му. Арахангелът, който укротява "слабите му ангели". Мъжкото момиче от песента, изпълнена от Маргарита Хранова и самия Ламбо, което мълчаливо подрежда неговите мъжки ризи, мъжки надежди и мъжки капризи... 

Мария, историк по образование, е най-красивата и най-сниманата родна манекенка през 60-те години на миналия век. Често е на първите корици на списанията "Лада" и "Жената днес" (други май нямаше), участва в дефилета с тоалети на Центъра за нови стоки и мода (ЦНСМ) и обира мъжките въздишки и погледи. Мария Данаилова

Мария Данаилова

Любовта й спечелва Вили Цанков, млад режисьор, интелектуалец и един от най-интересните мъже в София по онова време. Двамата се женят, ражда им се син, когото кръщават Росен. До 7-ата си година момчето е отгледано от баба си по майчина линия.

Един хубав ден кака Росица Данаилова, сестрата на Ламбо, го запознава с Мария, която е с няколко години по-голяма от него.

Студентът от ВИТИЗ е като поразен от гръм, както казват сицилианците при внезапното мъжко влюбване от първи поглед. След упорито ухажване Мария пада в крепостта Ламбова, а Вили Цанков, стаява наранените си чувства и като един истински рицар благородник приема и прощава горещата им любов.

Остава техен най-добър приятел и през годините празнуват заедно всички семейни празници. Вили Цанков уважава таланта на младия си съперник и му дава ролята на Бургундеца в историческия епос "Сватбите на Йоан Асен". Цанков снима малко филми и в другите просто няма роля като за Ламбо.

Другата официално призната от Стефан Данаилов негова голяма любов е Аня Пенчева. Ама то си е грях да не видиш Аня и да не се влюбиш в нея! Ламбо леко повдига завесата на тази може би изпепеляваща любов в биографичната си книга "Романът на моя живот". Но нищо повече, освен че говори с изключително уважение към колежката си. Аня е поканена в Народния театър през 1987 г. и продължава да играе на сцената му. Тогава актьор №1 там е Стефан Данаилов. А някъде между кулисите Аня за първи път среща Ивайло Караньотов, който е сценичен работник там. Двамата са семейство и до днес.

През 1985 г. излиза филмът "Поема", в главните роли на който са Ирен Кривошиева и Стефан Данаилов. Една типична социстория, разказана от сценариста Александър Томов.  Стефан Данаилов и Ирен Кривошиева във филма "Поема".

Стефан Данаилов и Ирен Кривошиева във филма "Поема".
Едва ли много хора си спомнят за този филм. Но той остава в историята като любовна среща между Ирен и Ламбо. След нея тя забременява, ражда син Владимир, с когото заминава в САЩ и след години гръмна скандалът. На житейския финал Мария прости и това похождение на съпруга си, а Ирен казва, че живее щастливо с шестия си съпруг.

Когато завършва ВИТИЗ Стефан Данаилов е разпределен в Пловдивския театър. А там се е събрала артистична трупа, която гъмжи от млади красавици: Цветана Манева, Катя Паскалева, Елена Райнова, Северина Тенева, Соня Маркова, Илка Зафирова... Както се казва гаджета, та дрънкат.

Ламбо обаче няма шанс да играе с тях на сцената, защото е грабнат от телевизионната суперпродукция по български "На всеки километър". Но ето какво ми разказа приживе Тодор Колев за ония луди, млади актьорски преживявания.

След представленията актьорите обикновено се събират в някой от баровете или в "Общежитието", както наричаха голямата къща, в която всичките живеят. Една нощ компанията пак е на бар и към един часа Стефан казва, че ще си тръгва. Всички са почерпени и не искат да си развалят густото, но Ламбо е непреклонен. Сутринта трябвало да става рано за снимки. На всички им става неприятно, а Тодор Колев решава да му погоди за наказание и назидание някакъв номер.

По някое време в бара влиза Минка, която заради "професията" й наричат "електронната пушка". Тя също остава разочарована, когато разбира, че Ламбо си е тръгнал. И тогава на Тодор му хрумва "злокобното отмъщение". Предлага на Минка да я заведа при Стефан. Всички знаят, че той не заключва вратата на стаята си, защото сутрин идват да го будят за снимки, а той спи "като заклан". Ако заключи, има опасност да не чуе звънеца.

Тодор Колев завежда "електронната пушка" в общежитието и я вкарва в стаята на Ламбо. "Сергей спеше дълбоко - разказваше Тодор. - Казах й на Минка да се съблече спокойно, да си легне при него и заранта, когато се събуди, "да се опознаят по-добре..."
И както Тодор предполага, така и става: идват от продукцията и влизат в стаята на бате Сергей както всеки път без да чукат. Виждат Ламбо в леглото с гола жена до себе си. Той се събужда, но въобще не може да си спомни какво е правил вечерта и защо тази жена е в леглото му. През целия ден на снимките си мисли какво точно е станало. Разбира се, сеща се, че са му скроили номер. Но кой?

Целият театър вече е научил за случая и всички говорят на Ламбо да не се прави на ударен, защото целият бар е видял как наистина се е прибрал въоръжен с "електронната пушка".

"През това време той ме гледаше изпитателно. Усети, че аз съм му вързал тенекията. Голям цирк стана, но не като във филма "На всеки километър", завършва историята Тодор Колев.

В "На всеки километър" по героя му си най-напред си пада млада циганка от катуна. В ролята е Пепа Николова.  Ламбо с Пепа Николова в "Понеделник сутрин".

Ламбо с Пепа Николова в "Понеделник сутрин".
Двамата са играли преди това в "Понеделник сутрин" - тя е Тони - леко социалистическо момиче, той е Кръстьо - работник в бригада за комунистически труд. Според сценария Кръстьо трябвало да преспи с Тони, но режисьорите Пискови нещо размислили.

Когато преди години казах този факт на Пепа Николова, тя възкликна: "Боже, какво съм изпуснала?! Да ме целува самият Стефан Данаилов!"
В "Дами канят" около автомобилния инструктор Яким - героят на Данаилов, пърхат 9 (девет) красавици: Невена Коканова, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Доротея Тончева, Мария Статулова, Йорданка Кузманова, Боряна Пунчева, Илка Зафирова и... симпатягата Надя Тодорова. И всичките му се натискат, и към всички той разтвори голямото си сърце, и на никоя не отказа ласки...

С Невена Коканова Ламбо играе още през 1963 г. в "Инспекторът и нощта". Той е нахаканият младеж Том, влюбен в красивата "лека жена" Жана (Коканова). Двамата са заедно още в няколко филма, в "Искам Америка" изиграват късна и някак тъжна, любовна сцена.
В "Морето" Ламбо се влюбва в красивата Северина Тенева. В "Князът" целува нежно и много Виолета Гиндева. В "Черните ангели" има страстна сцена с Доротея Тончева. В "От нищо нещо" опипва Анета Сотирова, която е само по нощница. В "Търновската царица" спи с Камелия Тодорова, млада и сочна като малинка. В "Иван Кондарев" се любува и наслаждава на красиво разголената Катя Паскалева. В "Обич" в него постепенно се влюбва Виолета Донева. Елена Димитрова пък се влюбва него от първи поглед в "Този истински мъж". В "Маневри на петия етаж" е съпруг на Искра Радева и бивш съпруг на Мая Зуркова...

А какво става на международния женски културен фронт?
В биографичната си книга Ламбо споменава за авантюрата си с красивата полякиня Барбара Брилска. Казва: "Три дни изкарахме в нейната хотелска стая, беше чудесно, но и през ум не ми е минавало да се развеждам заради нея..."

И с още една полска актриса - красива и знойна, Ламбо мери талант и сексапил. Става дума за Ева Шикулска във филма на Владислав Икономов "24 часа дъжд".

В българо-съветската продукция "Юлия Вревска" Стефан е в дует с очарователно нежната руска актриса Людмила Савелиева. Той е българинът Карабелов, който живее в Петербург. Според авторите на сценария "кратките срещи на Вревска и Карабелов поставят началото на една голяма любов, извисена до саможертва..." Много убедителен е Ламбо, умее ги той тия неща със саможертвената любов.

Романтично-еротична сцена има в "След края на света" с впечатляващата гръцка актриса Катерина Дидаскалу. Той е проф. Алберт Коен, евреин, тя - Аракси Вартанян, арменка. След много години двамата се опитват да съберат останките от детската си любов, попиляна от политическите ветрове издухали хората от различни етноси в Пловдив. Много е въздействаща сцената, казвам ви.

В края на 60-те и началото на 70-те години по телевизиите вървят три сходни сериала: в България - "На всеки километър", в СССР - "17 мига от пролетта" и в Полша - "Залог, по голям от живота". В главните роли са съответно Ламбо, Вячеслав Тихонов и Станислав Микулски. На чехословашкото списание "Квиети" му хрумва да направи анкета сред читателките си кой е най-големият чаровник от тримата. И кой, мислите, печели?

Стефан Данаилов, разбира се!

Стефан Данаилов
Стефан Данаилов

Ами помните ли онази красива франска певица - Вероник Жано, която гледаше с любовно блеснал поглед към Ламбо, докато той подскачаше в такт:

Аз съм от Твърдица,

ти си от Париж,

но една искрица

блесна в нас и виж -

сега мълчим

смутени двама,

в плен на любовта,

за нея километри няма,

малък е света.

Български не знаеш,

с френския съм в мрак,

на "Шанел" ухаеш,

аз на "Ален мак".

Сега те чувствам много близка,

как не ме е срам.

Колко много искам

обич да ти дам.

Преди години попитах Доротея Тончева какво е за една актриса да бъде екранна любовница на Стефан Данаилов. "О, много хубаво! - възкликна спонтанно Доротея. - Много хубаво... беше. Ламбо е великолепен партньор. Тогава всички момичета от цяла България бяха влюбени в него. Той беше красавецът, беше еталонът, сънуваха го нощем. Пред дома и гримьорната му имаше опашки. Ние с него сме приятели преди още да се срещнем в киното (във филма "С дъх на бадеми" (1967) - б.а.) Нашето е едно велико приятелство."
И всенародното приятелство със Стефан Данаилов е велико. Няма българин, който да е равнодушен към направеното от актьора.

Ключови думи

Коментари

Иванчев в 19:03 на 13 Jun 2021
Не сте споменали красивата молдованка Светлана Тома. През 1975 след снимките на българо-съветския филм "Войникъ от обоза" той я изпрати със страстна целувка на летище София за Москва. През това време аз бях студент в Москва и имах късмета мястото й да бъде до моето. Три часа минаха в незабравим разговор между мен и дългокраката красавица. В същата година тя нашумя и с главната си роля на Рада циганката във филма "Таборът отива към небето".
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/