Каролев - икономистът винаги готов за сблъсък с КАТ, карантина, зелените...

11 May 2021
Румяна Денчева
Владимир Каролев в Пирин. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Владимир Каролев в Пирин. СНИМКА: ФЕЙСБУК

За едни десен, за други ляв, не оставя никого безразличен

Дори само споменаването на името Владимир Каролев предизвиква бурни реакции и обсъждания - на живо, в медиите и социалните мрежи. Вироглавият икономист стана известен преди години като част от отбора на юпитата на Симеон Сакскобургготски и успява да поддържа славата си на човек с мнение, което страстно отстоява.

Докато Каролев бе в неизвестност в нощта срещу понеделник, инцидентът бе обсъждан в социалните мрежи във всякакъв стил - от “намери, каквото търсеше”, до “дано бъде спасен”. Не липсваха дори конспиративни подмятания, че “някой му е помогнал”. Центърът на обсъжданията в понеделник логично извади пак въпроса за липсата на хеликоптери за спасяване.

За всеки, който познава Владо Каролев тези бурни и противоположни реакции, не са изненада. Защото се отнасят за човек с мнение, при това най-често “обратно” на това на мнозинството, който е готов да го отстоява, при това бурно.

“Коментарите ми винаги са били икономически, но с политически оттенък. Защото като пиша по икономически теми, винаги казвам кой е виновен за нещо. Пък когато критикувам БСП, ми викат, че съм десен, а когато критикувам десните, ми викат ляв. Пък за мен десен или ляв - това е някаква идеологема от преди сто години.

За мен има правилни и неправилни икономически решения”, казвал е за себе си той.

Поредният скандал около него бе миналата година, когато демонстративно наруши правилата на извънредните мерки заради пандемията. Сам описа във фейсбук как тръгнал от София и стигнал до Разлог, а карантината на София била “безплодно бюрократично мероприятие”.

След тези “самопризнания” той бе задържан за 24 часа, защото отказа да се яви доброволно в МВР. Първото заседание на делото е насрочено за 27 май.

Стана един от медийните любимци най-вече защото го бива простичко да обяснява сложни икономически казуси. Нищо, че често нарушава добрия тон.

Буйният му нрав например го доведе почти до бой в тв студио с шефа на КНСБ Пламен Димитров заради пенсионната реформа. На следващия ден Димитър Манолов от “Подкрепа” демонстративно отиде в телевизионното студио с каска.

Над 4000 са авторските статии на Каролев в печата. Преди време той водеше специална колонка в “24 часа” , в която разясняваше на читателите икономически теории и практики.

Това не му попречи, верен на нрава си, през 2014 г. да изригне във фейсбук срещу статията на вестника - “Кабинетът изненадан, че БНБ ще печата пари”. И пак в свой стил, след като разбра лично от нас, че всички медии са отразили новината, той чистосърдечно възкликна: “Ами аз откъде да знам, като чета само вас”.

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна, но от малък живее в столицата, тъй като родителите му са научни работници и преподаватели по химия в ХТИ.

Завършил е през 1986 г. международни икономически отношения в УНСС с втора специалност “Икономическа журналистика”. До 1989 г. работи в “Рудметал”. През 1993 г. се дипломира като магистър по бизнес администрация от Университета на Албърта, САЩ.

Работи последователно в Института по икономика като старши консултант, бил е мениджър и старши мениджър на KPMG и изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. Основава Балканската консултантска компания, която работи предимно с чужди инвеститори.

За кратко е общински съветник в столицата от НДСВ. Напуска партията на царя през 2013 г. През 2014 г. Каролев бе съветник на икономическия министър Божидар Лукарски във втория кабинет на Бойко Борисов. Понеже е либертарианец по икономически възгледи, битките му са главно с левите икономисти и синдикалистите.

Данъците трябва да са ниски, държавата не бива да се меси много в стопанството, минималната заплата не бива да се вдига, пенсионната възраст трябва да се увеличава, в криза трябва austerity - финансова строгост, а... между другото, марихуаната трябва да се легализира.
Негова е крилатата фраза за държавния бюджет: “Ако отпуснеш колана, ти падат гащите”.

На кметските избори през 2003 г. Каролев беше кандидат за общински съветник от НДСВ. Тогава публично се зарече да мине гол по булевард “Витоша”, ако НДСВ вземе по-малко общинари от партията на Стефан Софиянски. Така и стана, но Каролев не изпълни обещанието си.

Икономистът скочи и на Христо Стоичков заради цената, на която столичните общинари му бяха предоставили имот.

През 2013 г. двама мъже от Разлог нападнаха с моторен трион Каролев край Разлог, където той притежава част от ваканционния комплекс “3 планини”. Те признаха вината си и бяха осъдени на пробация.

Една от дългите битки, които Каролев води през последните години, е със “зелените” и лично с Тома Белев заради развитието на Банско. А в края на 2017 г. катаджии свалиха номерата на личния автомобил на Каролев, защото установили, че не е подновил шофьорската си книжка.
Каролев побърза да превърне личния си казус в законодателна промяна, за да предпази други разсеяни собственици от подобен конфуз.

Владимир Каролев е женен за Йорданка Каролева. Имат син Александър и дъщеря Виктория. Миналата година Александър, който работи като инвестиционен банкер в Лондон, бе избран за най-добрия банкер на Острова в областта на синдикирането на облигации в развиващи се пазари.

Александър е съпруг на актрисата Валентина Каролева, дъщеря на продуцентката Весела Тотева. През 2019 г., половин година след неочакваната смърт на Тотева, Каролев съобщи във фейсбук: “На 21 март в 22,59 се роди Изабела Каролева. Моята внучка! Мега супер щастлив съм”.

Никога не е бягал от челните сблъсъци. И този с Пирин е пореден.

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ
ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/