Първата дума, която шефът на "Алибаба" Джак Ма търси в интернет, е "бира"

12 January 2021
24 часа
Джак Ма
Джак Ма

През октомври най-богатият китаец си позволи да критикува властите в Пекин и оттогава никой не го е виждал

Имало едно време един обикновен човечец, който преживявал от събирането на дърва в гората… Така започва приказката за Али Баба и 40-те разбойници от “Приказки от 1001 нощ”. Но един ден късметът му се усмихнал и той намерил несметни богатства в една пещера и станал приказно богат. Подобен късмет сполетява също и Джак Ма, син на пътуващ търговец от южния китайски град Ханджоу, разказва “Дойче веле”.

След труден път към успеха, изпълнен с провали, към днешна дата Джак Ма има богатство от $ 59,1 млрд., сочат данните на сп. “Форбс”. Или имаше, преди да изчезне...

Отсъствието на китайския милиардер и основател на интернет гиганта “Алибаба” от телевизионно предаване за таланти, което самият той създаде, засили спекулациите относно местонахождението му. В изявление, публикувано от неговата компания, се казва: “Поради конфликт с работните графици г-н Ма вече не може да бъде част от финалната съдийска комисия на “Африкански бизнес герои”.” Шоуто дава на начинаещи африкански предприемачи шанса да се състезават за част от $ 1,5 млн.

Мистериозното изчезване на най-богатия китаец се случва в момент, когато Ма и неговите компании са изправени пред репресии от китайските регулатори, след като през октомври 2020 г. милиардерът изнесе реч, в която сериозно критикува системата за регулиране на пазара, въведена в Китай, и нарече банките “заложни къщи”. В началото на ноември

Джак Ма бе привикан

от властите в Пекин

- очевидно за да му бъде напомнено, че в Народната република думата имат държавното и партийното ръководство, без значение кой какво богатство притежава.

Седмица по-късно IPO-то на неговата Ant Group (първично публично предлагане на акции, което беше оценено на рекордните $ 37 млрд.), което вече бе получило зелена светлина от китайския надзор за ценните книжа, бе спряно, като Шанхайската фондова борса заяви, че компанията Ant трябва да отстрани налични бизнес и финансови нарушения, както и с оглед на промените в регулаторната среда на финансовите технологии.

Джак Ма
Джак Ма
Джак Ма е роден през 1964 г. в китайския град Ханджоу с името Ма Юн. От ранна възраст той се интересува от английския език и през тийнейджърските си години работи като водач за чуждестранни туристи в Ханджоу. Всяка сутрин в 5 часа сутринта Ма карал колело 40 минути до международен хотел в родния си град и причаквал там туристите, разказва “Форбс”. Приближавайки се до тях, Джак Ма им предлагал

сделка - да ги разведе

из града, а в замяна

те да го научат

на английски език

Кандидатствал в Харвардския университет 10 пъти, но без успех. По-късно Ма посещава Учителския институт в Ханджоу (сега известен като Нормален университет в Ханджоу) и през 1988 г. получава бакалавърска степен по английски език.

Според репортаж на “Блумбърг” за Джак Ма той кандидатствал за над 30 работни места, но всеки път получавал отказ. Когато популярна верига ресторанти за бързо хранене открива филиал в Китай, 24-ма души се явили на интервю. От тях 23-ма получили работата, единствено Джак Ма бил отхвърлен. Пробвал се да работи като полицай, правил е и два опита за собствен бизнес. В крайна сметка си намира работа в местен университет, където преподава английски и печели по $ 15 на месец.

За първи път Ма става свидетел на интернет и неговия потенциал през 1995 г. по време на пътуване в САЩ. По това време компютрите били рядко срещани в Китай. Първата дума, която Ма потърсил в мрежата, била “бира”. Тогава му излезли резултати от различни държави, но не и от Китай. След това

потърсил “Китай”, но

нищо не се появило

Тогава той активно започва да мисли за изграждане на нещо, което да постави страната му на световната интернет карта.

Джак Ма
Джак Ма
Основава “Чайна пейджис” - уебсайт с жълти страници, който обаче не постига особен успех. Тогава Джак Ма помага за създаването на уебсайт за държавна агенция в Пекин. Джак Ма се радва на добри отношения с китайското правителство повече от две десетилетия. Когато Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2016 г., Ма беше първият високопоставен китаец, с когото американският президент се среща.

През юни 1999 г. Ма основава “Алибаба груп” заедно със съпругата си и група приятели. Най-голямото предизвикателство, пред което се изправил Ма, било да убеди хората в Китай, че пазаруването и плащането онлайн са безопасни. През първите три години

сайтът за електронна

търговия не е имал

никакви приходи

Първоначално платформата позволява на бизнеса да продава продукти помежду си. През 2000 г. “Алибаба” събира над $ 25 млн. от инвеститори, включително “Голдман Сакс” и СофтБанк. Четири години по-късно “Алибаба” печели около $ 25 млрд. в най-голямото първоначално публично предлагане в света тогава и попада в списъка на Нюйоркската фондова борса в САЩ. След като вече доминира в индустрията за електронна търговия в Китай, “Алибаба” се разширява и към други бизнеси, като изчислителни облаци, видео стрийминг, производство на филми, здравеопазване, спорт, търговия на дребно и медии.

За Джак Ма казват, че е отчасти Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърбърг, съчетани в едно. “Форест Гъмп” е любимият му филм. Това е човекът, от когото трябва да се учим, казва Джак за главния герой. Днес “Алибаба” е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, а приходите са по-големи от “Амазон” и “Ибей”, взети заедно.

Милиардерът се занимава и с благотворителна дейност, като Фондация “Джак Ма” се фокусира върху области като образование, предприемачество, лидерство при жените и околна среда. Фондацията е разпределила или обещала повече от $ 300 млн.

От два месеца за Джак Ма не се чува нищо. Той изчезна от екраните, както и от профилите си в социалните мрежи. Последната му публикация в платформата Weibo е от 17 октомври 2020 г. Според в. “Ню Йорк Таймс” обществените настроения са се влошили и Джак Ма е станал човекът, когото хората в Китай обичат да мразят. Наричат го “злодей”, “зъл капиталист” и “призрак на кръвопиец”. Дали милиардерът е арестуван от властите заради вербалните му атаки към финансовия регулатор и държавните банки? Дали е на някое тайно място, или пък е държан под домашен арест? Заега отговор няма.

Коментари

Ianaki Grigorov в 02:55 на 14 Jan 2021
Dжak Ma е за мен е човек с изкючителни качества и невероятно отстощване на вярата си вкрайния резултат на своя успех избраното име от себе си покрива Евроазия Америка и не изоставя своя национален произход на името си ,че китаец .Ма е извено име за китаиците и Китай колкото и легендата за Али Баба и 1001 разбоиници по целия свет.Великата страна Китай е отгледала велики личности ,като него.Не ми се вярва да е в опассност ,не ми се ще ,но ако е немисля ,че китайското правителство ще унищожи неговия талант.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.