Как да се предпазим от опасния коронавирус

27 January 2020
MenTrend.bg онлайн

Новият коронавирус, който тръгна от Китай, уплаши хората по целия свят. Очаква се паниката да расте през следващите дни, затова вижте няколко прости мерки, които биха могли да ви защитят:

1. Когато излизате от дома си, носете ръкавици. Ползвайте ги навсякъде, където отидете - в метрото, автобусите и на всякакви обществени места. Това не е толкова трудно, а и времето предразполага.

2. Тези ръкавици трябва да се перат и сменят с чисти всеки ден, но не бива да се носят влажни ръкавици.

3. Ако трябва да свалите ръкавиците си, докато сте навън, за да се ръкувате с някого например, след това не докосвайте лицето или очите си. Без значение дали ви сърби някъде. Въобще незащитените ръце трябва да се държат далеч от контакт с лицето. И преди да сложите отново ръкавиците, измийте добре ръцете си със сапун и топла вода, като внимателно почиствате пръстите.

4. Маските са безполезни, когато се носят на открито и може да не са много полезни дори на закрито. Повечето маски бързо се износват след едно или две слагания, а използването на една и съща маска постоянно е по-лошо и от това да нямате маска. Просто стойте далеч от тълпите, а при среща с хора спазвайте дистанция от половин метър. Не се ръкувайте и не прегръщайте никого.

5. Влажните кърпи са огнище на вируси. Сменете си кърпите вкъщи и нека всеки да си ползва неговата. Ако ходите на гости и използвате банята, по-добре не ползвайте чуждите кърпи, а подсушете ръцете си с тоалетна хартия.

6. Внимавайте с дръжките на вратите. Ако е възможно да отваряте и затваряте вратата с лакти, по-добре го направете. Иначе ще трябва веднага да си измиете ръцете. Не пипайте с голи ръце домофони, перила, чужди компютри, телефони и въобще всякакви предмети, които са пипани често от други хора. Ако ви се наложи да го направите - отново си измийте ръцете със сапун и топла вода.

7. И най-важното - избягвайте да ядете супа от прилепи. Разбира се, това звучи забавно, но не забравяйте, че новият вирус тръгва от китайския град Ухан, където прилепите са предпочитан деликатес. Поради което някои научни работници се съмняват, че този факт може да има връзка с епидемията. Така че - никакви прилепи!  Китайка яде прилеп

Китайка яде прилеп
Супа от прилеп
Супа от прилеп

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/