Изкуствен осеменител

18 October 2020
MenTrend.bg онлайн

Безплодието се очаква да засегне около 50 милиона двойки по целия свят, а в 40% от случаите проблемът се крие в мъжа. Малко сперматозоиди или пък трудноподвижни сперматозоиди – все едно, проблемът е, че това намалява вероятността за оплождане. Да не говорим, че 1% от мъжкото население на планетата не може да произведе дори един-единствен сперматозоид – състояние, познато на науката като азоспермия.

За да даде

нови надежди в борбата

с мъжкото безплодие,

френската лаборатория „Калистем“ обяви, че е успяла да създаде сперматозоиди в лабораторни условия. Използвайки „незрели“ клетки от тестиси, учените успели да създадат човешки сперматозоиди по технологията ин витро.

Технологията, по която е създаден този напълно оформен сперматозоид с достатъчна производителност, се нарича „Артисем“, но частният изследователски център, базиран в Лион засега отказва да даде повече подробности по въпроса. Знае се само, че полученият материал е бил създаден въз основата на биопсии на тестиси на пациенти, в които е имало незрели стволови клетки – сперматогонии.

От „Калистем“ твърдят, че подобно откритие се прави за първи път в света, но не бързат да публикуват резултатите от изследванията. Вероятно става въпрос преди всичко за уреждане на патентни въпроси. Според предварителните изследвания става дума за пазар, който може да донесе приходи от 2,5 милиарда евро!

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/