Ближи отговорно!

07 August 2021
Йоана Русева

Глезотиите на лятото: Алкохолни коктейли на клечка и желирани шотове

Някога казвали ли са ви, че в алкохола има храна, но в храната няма алкохол. Е, този мит вече е разбит на пух и прах. Оказва се, че има начин похапвайки да си повдигнеш настроението, и то в промили. Да ядем, за да се напием! Това може да бъде безапелационното мото на лятото. На Хавайските острови, където никой никога не е обичал физическите натоварвания, животът стана още по-лесен с изобретяването на алкохолната близалка. Замразените коктейли на клечка са и много по-лежерен начин човек да се напие.

В България този тренд още не се е наложил масово в питейните заведения, затова ако искате да опитате, ще трябва да разчитате най-вече на себе си. И на фризер, разбира се.

Това, което ви е необходимо, са форми за сладолед и малко клечки, а съставките са вариации на алкохол и плодови микстури или по-скоро плод на вашето собствено въображение.

Ето все пак и някои изпитани рецепти за опияняваща разхлада. Всъщност това, че ги наричаме коктейли на клечка, не означава, че не трябва да подходим по стандартния начин. Затова някои от най-лесните за приготвяне алкохолни близалки са познатите ни конвенционални коктейли. 

Например „tequila sunrise“, за която са необходими само гренадин, текила и ананас – на сок и пасиран. За „sex on the beach“, както знаете, ще трябват отново ананас, нар – плод и ликьор, плюс водка. Ананасът се смесва с водката, а нарът – с ликьора. Пасират се поотделно. От получените каши се взима по малко за всяка клечка, за да стане разноцветна.

Една по-нестандартна рецепта е „динена маргарита“. Интересно, но също много лесно за приготвяне. За 5 ледени близалки ще ви трябват половин по-голяма диня, нарязана на парчета, половин чаша захар и текила и малко повече от половин чаша сок от лайм. Всичко се пасира в блендер, изцежда се, за да не останат семки от динята, и се разпределя във форми или пластмасови чаши. По желание отгоре се поставя кръгъл резен лайм и... voilа! 

Рецептите за

ледени коктейли на клечка

са безброй,

зависят единствено от вашето въображение и вкус.

Освен в течно и замразено, алкохолът може да бъде и в пихтиесто състояние. Пример за това са желираните шотове. В зависимост от това дали искате да бъдат едноцветни или многоцветни, се снабдявате със съотвеното плодово желе. За жълт ще ви е необходимо лимоново желе, за червен – черешово или ягодово, а за син – може да вземете боровинка. За да се получи един цветен, летен шот, просто ги смесвате. Допълнителните съставки за шотовете са по чаша вода и водка и две опаковки желатин.

Желираната текила

също не е за пренебрегване.

Прави се изключително лесно. Към 250 г пресен сок от лайм се добавя 150 г текила. Отделно в 100 г гореща вода се добавя пакетче желатин, бърка се и се оставя да изстине до стайна температура, после сместа се добавя към текилата и сока от лайм. Това количество би трябвало да е достатъчно, за да бъде разпределено в 20 чашки, които се оставят в хладилник, преди да бъдат изконсумирани. 

Вероятно се досещате, че може да си спретнете и десерти с алкохол, но списъкът с храни, от които можем да се напием, е още по-дълъг. Просто алкохолът се оказва възможна добавка за почти всяко ястие.

Преди време британският журналист Греъм Лоутън прави тест, за да провери дали храна, в която е добавен или е приготвена с алкохол, променя нивото на алкохол в кръвта. Предястието, основното и десертът, които той изяжда, са мариновани или фламбирани със спиртна напитка. В резултат отчетените от дрегера промили надвишават допустимата за шофиране стойност.

Разбира се, в случая с коктейлите на клечка основната съставка са спиртните напитки, затова резултатът от употребата им е предизвестен. Особено ако прекалите с близалките. В никакъв случай обаче не бива да се подценява дори и минималното количество алкохол в това, което ядем. Затова консумирайте и ближете отговорно!

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/