Ново проучване от Университета на Южна Австралия оспорва дългогодишното схващане, че яйцата са вредни за сърцето. Изследователите анализираха ефектите на хранителния холестерол и наситените мазнини върху нивата на холестерола с ниска плътност (LDL), така наречения „лош" холестерол.
В проучването са използвани данни за храненето и здравето на участници, които са консумирали до две яйца дневно като част от диета с високо съдържание на холестерол и ниско съдържание на наситени мазнини. Установено е, че диетата не е увеличила LDL холестерола, нито е увеличила риска от сърдечни заболявания.
Учените са установили, че основният фактор за повишаване на холестерола е излишъкът от наситени мазнини, а не холестеролът в яйцата. Това позволява преразглеждане на установените препоръки и показва, че яйцата могат да бъдат включени в диетата без отрицателни ефекти върху сърцето, ако диетата като цяло е балансирана и количеството наситени мазнини е ограничено.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Коментари