Учени: Яйцата нямат отрицателни ефекти върху здравето на сърцето

19 July 2025
MenTrend.bg
Учените са установили, че основният фактор за повишаване на холестерола е излишъкът от наситени мазнини, а не холестеролът в яйцата. СНИМКА: ФРИЙПИК
Учените са установили, че основният фактор за повишаване на холестерола е излишъкът от наситени мазнини, а не холестеролът в яйцата. СНИМКА: ФРИЙПИК

Ново проучване от Университета на Южна Австралия оспорва дългогодишното схващане, че яйцата са вредни за сърцето. Изследователите анализираха ефектите на хранителния холестерол и наситените мазнини върху нивата на холестерола с ниска плътност (LDL), така наречения „лош" холестерол.

В проучването са използвани данни за храненето и здравето на участници, които са консумирали до две яйца дневно като част от диета с високо съдържание на холестерол и ниско съдържание на наситени мазнини. Установено е, че диетата не е увеличила LDL холестерола, нито е увеличила риска от сърдечни заболявания.

Учените са установили, че основният фактор за повишаване на холестерола е излишъкът от наситени мазнини, а не холестеролът в яйцата. Това позволява преразглеждане на установените препоръки и показва, че яйцата могат да бъдат включени в диетата без отрицателни ефекти върху сърцето, ако диетата като цяло е балансирана и количеството наситени мазнини е ограничено.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/