В началото на 50-те години на миналия век на пазара се появява Hi-Proteen, една от първите съвременни протеинови добавки. В началото има ужасен вкус. Но след като създателят му, Боб Хофман, добавя шоколада Hershey's, вкусът се подобрява. Протеиновите продукти са изминали дълъг път оттогава. Може би твърде далеч: Вашата фитнес зала вече предлага различни вкусове протеин. „На опаковката се твърди, че съдържа 15 грама протеин, приблизително колкото три яйца", съобщава Atlantic.
Изглежда, че протеиновите шейкове и протеиновите барчета вече не са на мода. Може би протеиновият студен чай вече е неизбежен. Когато нещо стане модерно, хранителната индустрия не може да не го доведе до крайности - помислете за фъстъчено масло „на растителна основа" (сякаш този продукт не е вече веган) и безглутенови тиквени бисквитки за кучета.
Но дори в сравнение с други хранителни тенденции, ситуацията с протеините е извън контрол. Starbucks обяви, че тества високопротеинова студена напитка с вкус на банан. Има протеинова вода, протеинови пуканки Kardashian и богат на протеини сос за паста Macho. Ако търсите напитки, докато качвате мускулна маса, потърсете високопротеинов пейл ейл или протеинова селцер. Нищо няма да ви спаси от протеиновата лудост. Назовете продукт и вероятно има протеинова версия.
Защо протеиновите диети станаха толкова популярни?
Това, което прави протеина толкова привлекателен, е фактът, че е рекламиран като решение на толкова много хранителни проблеми. Искате да изградите мускули? Яжте протеини. Искате да се чувствате сити по-дълго? Яжте протеини. Искате да отслабнете? Яжте протеини. Това хранително вещество наистина помага с всички тези неща, но понякога твърденията стават абсурдни.
Хранителният гигант Cargill наскоро предположи, че протеинът може да помогне при брачни проблеми. „Протеинът помага на хората да станат по-добри родители, партньори и служители", пише компанията в доклад тази пролет.
С други думи, протеинът се е превърнал в синоним на „здравословно хранене". Това послание сякаш резонира: Хората все по-често казват, че се опитват да ядат повече протеини. „Протеинът – или веригите от аминокиселини, които го изграждат – е жизненоважна част от почти всяка функция в тялото. Не можем сами да произвеждаме тези аминокиселини, така че трябва да ги набавяме от храната", пишат медиите и препоръчват диетолозите.
От колко протеин наистина се нуждаем?
Диетичните насоки показват, че човек се нуждае от поне 0,36 грама протеин на килограм телесно тегло, за да остане здрав. Някои здравни експерти смятат, че за оптимално здраве – отвъд задоволяването на основните хранителни нужди – трябва да консумираме два, ако не и три пъти повече от препоръчителното количество.
Някои хора, като например тези, които тренират със силови тренировки, със сигурност могат да се възползват от увеличаване на приема на протеини. Но за обикновения човек повечето експерти не виждат смисъл в прекомерната консумация на протеини.
За активните хора протеините трябва да съставляват от 25 до 35 процента от общия дневен прием на калории. „Това обикновено варира от 1,6 до 2,2 грама протеин на килограм телесно тегло, в зависимост от интензивността на тренировките", обяснява Кевин Райл, здравен треньор и диетолог, добавяйки, че хората, които правят по-интензивни тренировки, особено с тежести, са склонни да се възползват от това да останат в горния край на този диапазон.
Хората, които водят заседнал начин на живот, могат да се справят добре с по-малко протеини и калории, но консумацията на твърде малко количество затруднява поддържането на мускулна маса с отслабване или с напредване на възрастта. За средностатистическия човек нормата трябва да бъде около 15 до 25 процента от общия калориен прием. Телесното тегло е по-точен показател. Повечето хора биха се възползвали от прием на протеини на всяко хранене, казват експерти.
Защо се нуждаем от протеин?
Специалното при протеина, освен че е вкусен, е, че участва в почти всички процеси в тялото. Той е необходим за възстановяването на тъканите, производството на хормони и ензими, производството на невротрансмитери, които влияят на настроението и концентрацията, поддържането на имунната система, регулирането на водния баланс и играе важна роля в метаболизма.
„Сложната част е, че тялото ви не съхранява протеини, както въглехидратите или мазнините, така че трябва да ги консумирате редовно", казва диетологът Грейн Куин Джордан . „Ако не получавате достатъчно протеини, тялото ви ще ви каже с по-бавно възстановяване, по-ниски нива на енергия, желание за сладко и намалена концентрация."
Проучване, публикувано в списание Obesity, установи, че мъжете, които са се хранили с високопротеинова диета, са имали по-малко апетит и са хапвали по-малко през нощта. С други думи, протеините играят ключова роля в начина, по който функционира тялото ви, от метаболизма до умствената и физическата работоспособност.
Помага ви да влезете във форма, да поддържате форма и да регулирате кръвната си захар, а също така прави много други неща, за които може би не знаете, като например формирането на косата и ноктите, регулирането на всички движения на тялото ви - от мигане до дишане, спомагането за поддържане на еластичността на кожата, засилването на имунната система и доставянето на кислород до клетките ви, регулирането на хормоните и храносмилането и подпомагането на мозъчната функция.
Протеинът започна да се добавя към почти всичко
За хранителните компании добавянето на протеини към почти всичко е лесен начин да направят продуктите си по-привлекателни. Никой служител в кафене няма да ви предложи нова линия „маслено" ледено кафе или студен чай с допълнителни въглехидрати. Но допълнителният протеин е плюс. Изглежда, че светът е в разгара на протеинова мания.
Протеиновите шейкове отстъпиха място на протеиновото кафе, протеиновото мача, протеиновите енергийни напитки и протеиновите газирани напитки. Протеиновите барчета също претърпяват промяна, за да отговарят на новата тенденция.
Манията по популярните протеинови диети е достигнала такава абсурдна точка, че вече е вдъхновила абсурден филм „Протеин" . Той разказва историята на „обсебен от фитнес залата сериен убиец", който „убива и изяжда местен наркодилър" за – какво друго? – протеин.
Не се хващайте на реклама
Ако се отнасяте с подозрение към всички тези храни, богати на протеини, има основателна причина да бъдете. На потребителите се казва, че всяка храна е по-здравословна, само защото е етикетирана като „с протеини" или „с високо съдържание на протеини".
Някои от новите продукти наистина са здравословни, но консумацията на големи количества протеинови бонбони (или дори само големи количества червено месо) е свързана със здравни рискове, които могат да компенсират съмнителните ползи от добавения протеин. Евтино десертче с 20 грама протеин все още си е десертче.
Има ли някакви рискове, свързани с консумацията на твърде много протеини?
В днешно време всичко, от мляко до хляб, се гордее с високо съдържание на протеини. И това не е лошо нещо. Но има ли такова нещо като твърде много протеини? Знаем, че може да е полезно за вас, но дали всичко в излишък е полезно за вас? „За повечето здрави хора диетите с високо съдържание на протеини са безопасни и се понасят добре. Но ако общият брой консумирани калории е твърде висок, дори излишният протеин може да доведе до наддаване на тегло", казва диетологът Грейн Куин Джордан, добавяйки, че хората с бъбречни заболявания трябва да се консултират с лекар, преди да увеличат приема си на протеини.
Но не се притеснявайте твърде много. Яденето на няколко пилешки гърди на ден няма да ви накара да дебелеете веднага, стига да изразходвате много енергия. Ако общият ви калориен прием е в рамките на целите ви, е малко вероятно излишният протеин да се съхранява като мазнини. Протеинът също така има по-висок термичен ефект, което означава, че тялото ви използва повече енергия за неговото смилане, отколкото въглехидратите или мазнините. Въпреки това, диетите с високо съдържание на протеини, без достатъчно фибри или течности, могат да причинят храносмилателни проблеми.
Ето още едно съображение. Когато ядете твърде много протеини, калориите, които получавате от хранителния протеин, могат да започнат да изместват други важни храни - зеленчуци, бобови растения, гъби, ядки, семена и плодове. Тези храни съдържат други ключови хранителни вещества, като фибри, различни микроелементи и фитонутриенти, някои от които са есенциални, докато други имат положителен ефект върху червата, мозъка и цялостното здраве.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Коментари