Авокадото (Persea americana) е добър източник на калий и здравословни мазнини. То съдържа много фибри, което може да е причината за понижаващия холестерола им ефект. Също така е богат на мононенаситени мазнини и е добър източник на линолова киселина.
Хората често използват авокадо за висок холестерол. Плодът се счита за полезен и за подобряване на паметта и мисленето, стареене на кожата, затлъстяване, псориазис, сърдечни заболявания и много други състояния. Важно е обаче да се знае, че няма надеждни научни доказателства в подкрепа на ползите от повечето вътрешни или външни приложения.
Потенциални ползи от авокадото
Авокадото може да е ефективно при висок холестерол. Консумацията на диета, богата на авокадо, изглежда понижава общия холестерол и холестерола с ниска плътност на липопротеините (LDL или „лош" холестерол). Плодът изглежда също така повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL или „добър" холестерол).
Съществува интерес към използването на авокадо за редица други цели, но няма достатъчно надеждна информация, за да се каже точно колко полезни могат да бъдат те.
Странични ефекти от авокадото
Авокадото често се консумира като храна. Въпреки това, няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали е безопасно да се използва като лекарствен продукт. Някои доклади показват, че маслото от авокадо е безопасно за употреба върху кожата до три месеца. Обикновено се понася добре. Някои хора могат да изпитат сърбеж след употреба на крем, съдържащ масло от авокадо и витамин B12.
Хората, които са чувствителни към латекс, могат да имат алергична реакция към авокадо. Стомашните алергии към определени храни, които причиняват повръщане и диария, са по-чести при кърмачета и деца.
Какво се случва, ако ядете авокадо всеки ден
Въпреки голямото количество мазнини, авокадото се счита за диетичен продукт. И като цяло, според много диетолози, това е рядко съкровище сред плодовете. Богат е на калий, фибри, антиоксиданти и вещества, понижаващи холестерола. Въпреки това, трябва да се консумира умерено.
Подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система
Авокадото съдържа големи количества мононенаситени или „добри" мазнини. Те са тези, които имат положителен ефект върху здравето на сърцето, или по-точно казано, намаляват риска от инфаркти. Освен това, този плод съдържа антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките поради прекомерно окисляване.
Загуба на тегло
Да, този богат на мазнини плод може да ви помогне да отслабнете. Работата е там, че авокадото е много засищащо и ви позволява да останете сити по-дълго. Така че, ако не можете да се отървете от навика постоянно да дъвчете нещо, опитайте да добавите този продукт към диетата си.
Намален риск от диабет
Авокадото също помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Този продукт увеличава общото калорийно съдържание на ястието, но не влияе на нивото на глюкоза и инсулин в кръвта.
Подобряване на зрението
Една от най-честите причини за ранна загуба на зрение е макулната дегенерация. Обикновено това се дължи на липса на хранителни вещества като лутеин и зеаксантин. Авокадото съдържа доста от тях. Между другото, същите тези хранителни вещества подобряват състоянието на косата и кожата.
Колко авокадо можете да ядете на ден
Авокадото е популярен плод, който обикновено се консумира необработен. Обикновено се препоръчва да се ядат от половин до два плода на ден. Най-добре е обаче да се консултирате с вашия лекар за това, за да определите каква доза е най-подходяща за вашето конкретно състояние.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари