Няма по-гадно нещо сутрин от махмурлука: гадене, сухота в устата, температура и безпокойство. Няма човек, който да не е страдал от него и да не е търсил лек под формата на шкембе в близката закусвалня или нещо друго от народната медицина.
„Махмурлукът е клинично състояние, което се характеризира с комбинация от ефекти от метаболизма на алкохола и дехидратацията", обяснява д-р Джони Парвани, основател и главен лекар на клиниката REVIV.
Алкохолът се отразява различно на всеки, но жертвите на махмурлук често съобщават за умора, слабост, жажда, главоболие, мускулни болки, гадене, болки в стомаха, световъртеж, чувствителност към светлина и звук, раздразнителност, изпотяване и повишено кръвно налягане.
И тъй като той може да се влоши с течение на времето, няма по-подходящ метод за намиране на трайно решение на проблема от прекаляването на консумирането на питиета.
Към този момент няма разработено лечение за махмурлук, но има неща, които можем да приемаме, за да овладеем и намалим симптомите. Ето кои са те:
1. Електролити
„Хидратацията и балансирането на електролитите са от ключово значение за облекчаване на махмурлука. Като поддържате достатъчен прием на вода, можете да подпомогнете процеса на елиминиране на токсините от организма", казва сертифицираният диетолог д-р Келиан Петручи.
В допълнение към пиенето на вода, той казва, че добавянето на електролити на прах към бутилката с минерална вода или може да помогне за връщането на организма към жизнеността си.
2. Хидратиращи плодове
„Храните, които трябва да консумирате повече за хидратация, са плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода. Това включва целина, краставици, диня и тиквички. Те помагат за хидратацията, тъй като съдържат 90% или повече вода", твърди диетоложката и специалистка по диабет д-р Кортни Смит.
Освен че са богати на вода, плодове като динята и портокалите снабдяват организма с електролити и естествени захари за повишаване на ниската кръвна захар. Портокалите предлагат още по-голяма помощ при махмурлук, тъй като са снабдени с подпомагащия имунната система витамин С.
3. Сьомга
Макар че рибата може да изглежда странно решение, когато се борите с последиците от махмурлука, специалистите твърдят, че няколко ключови хранителни вещества в сьомгата могат да осигурят истинско облекчение. Алкохолът ви лишава не само от достойнство, задръжки и електролити, но и от витамини от група В, които рибата може да помогне да възстановите.
„Сьомгата е балансирана и вкусна храна след махмурлук, защото предлага витамини В6 и В12, които регулират редовните функции на организма. Освен това тя е богата на омега-3 мазнини, които могат да помогнат при възпаления, причинени от употребата на алкохол", смята диетоложката д-р Бианка Тамбурело.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари