Как да пием, за да не потопим ваканцията в махмурлук

13 July 2025
Павлина Трифонова
Ваканцията е време да му отпуснем края. СНИНКА: ФРИЙПИК
Ваканцията е време да му отпуснем края. СНИНКА: ФРИЙПИК

Четири чаши вино или две и половина халби бира са достатъчни, за да се чувствате болни на следващия ден

Ваканцията е време да му отпуснем края. Да се наслаждаваме на купони и да не мислим много как на следващата сутрин ще се чувстваме, ако прекалим с напитките. Въпреки това доста хора се оплакват, че алкохолът им проваля почивката, защото дори след няколко стандартни питиета на следващия ден ги мъчи страшен махмурлук. 

Най-често допускат, че са пили нещо некачествено или пък са го смесвали по неподходящ начин. И вероятно не се лъжат, но значителна част от тях стават жертва просто на горещото време.

“В жегата се потите повече, тъй като вашето тяло се опитва да се охлади. Така че е по-вероятно да сте дехидратирани, което да засили ефектите на алкохола”, казва английският доктор Филипа Кей пред “Мирър”. Затова тя препоръчва да се избягва пиенето по време на горещите вълни. Ако обаче все пак го практикувате, трябва да се вземат предпазни мерки. Например да се консумира и много вода, да се стои на сянка и да се използва слънцезащитен крем. По този начин тялото ще бъде подпомогнато да се справи по-добре с усвояването на алкохола. Също така да се има предвид, че признаците на топлинно изтощение могат да бъдат подобни на тези при махмурлук, а именно отпадналост, главоболие и повръщане, но щетите при него са много по-големи. Може

да се стигне и до топлинен удар, ако не се лекува

“Това е така, защото алкохолът действа като диуретик, карайки ви да уринирате повече и да губите важни течности. Добавете изпотяването от топлината и рискът от дехидратация се увеличава бързо”, обяснява доктор Ричард Пайпър. Според него най-безопасният вариант е напълно да се избягва алкохол през горещите дни, но ако човек все пак е решил да разчита на него, за да разпусне по-добре през лятната почивка, може да използва така наречения метод “зебра”. “Става въпрос за редуване на две чаши вода с една алкохол, за да се предотврати дехидратацията на организма, тъй като той е подложен на двоен удар. Веднъж течностите в него намаляват заради жегите и втори път - заради алкохола”, посочва доктор Пайпър.

Той допълва, че прекомерната топлина и пиене могат да повлияят негативно и на качеството на съня ни. Следователно пак да се събудим уморени и с болки в главата, без да сме прекалявали с алкохола предишната вечер. Спирането на пиенето по-рано, например до 21 часа, и приемането само на вода по-късно могат да помогнат за подобряване на почивката през нощта, съветва доктор Пайпър. Той препоръчва да се използват и някои онлайн приложения за консумация на алкохол, които отчитат колко алкохолни единици сме изпили за деня и кога е добре да спрем в зависимост от вида на погълнатите напитки. Алкохолната единица съответства на количеството чист алкохол в напитката. Обикновено се равнява на 10 милилитра, или 8 грама етанол.

“Една единица, или половин чаша вино, увеличава сърдечния ритъм, разширява кръвоносните съдове и дава леко оживление, което обикновено кара хората да са по-общителни и приказливи. Но след 4-6 единици алкохолът започва да въздейства върху нервната система, намалявайки времето за реакция и засягайки областите на мозъка, свързани с вземането на решения, което води до по-лоша преценка”, посочва доктор Бхавини Ша. С уговорката, че не при всички се случва така, той казва, че изпиването на четири чаши вино или две и половина халби бира са достатъчни, за да се чувстваш зле при ставане на следващия ден. Причината е, че повечето хора започват да изпитват махмурлук, след като приемат около осем алкохолни единици. За сравнение британското здравеопазване препоръчва да не се консумират повече от 14 единици седмично, което се равнява на 6 и половина чаши вино. Освен това не трябва да са изпити наведнъж, а в рамките на поне 3-5 дни.

А и малко хора знаят теорията, че

колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът,

казва пред “Дейли мейл” доктор Сали Адам. Тя изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло в Бирмингамския университет и обяснява, че това се дължи на съединения, наречени конгенери, които се образуват в процеса на ферментация или дестилация. Те са свързани с вкуса, аромата и цвета на напитката.

Съществуват доказателства, че в по-тъмните има по-високо съдържание на конгенери, които увеличават риска от махмурлук. Следователно, ако сме избрали червено вино или уиски по време на лятната си ваканция, шансът да се будим с неразположение е по-голям в сравнение с консумация на същото количество джин или водка. Колко конгенери има, зависи от много неща. На първо място - от какво и как е направен алкохолът. Смята се, че колкото по-малко въглехидрати има в него и колкото е по-дестилиран, толкова по-ниски са нивата им.

“Какъвто и да е алкохолът, след изпиването на осем единици

сънят ви ще бъде засегнат

и ще сте консумирали повече, отколкото черният ви дроб може да преработи за една нощ, което ще доведе до симптоми на махмурлук на следващия ден”, предупреждава доктор Ша. По думите му съществуват малко доказателства, че процесът по преработка на алкохола може да се ускори, макар да се предлагат редица медикаменти срещу махмурлук. Затова е много по-добре да се работи за отстраняване на факторите, които го предизвикват, вместо да се разчита, че ще бъде излекуван, особено когато температурите са високи и летните алкохолни изкушения прекалено много.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/