Електрическата кола, която промени правилата

21 June 2023
Георги Луканов
Модерният кросоувър вид също помага за огромните продажби на модела. Снимки: Tesla
Модерният кросоувър вид също помага за огромните продажби на модела. Снимки: Tesla

Tesla Model Y е най-продаваният автомобил в света, нищо че струва почти 100 бона

Model Y на Tesla e най-продаваната кола в света от януари до март 2023 г. според реномираната компания за събиране на данни Jato Dynamics. Анализирани са точните цифри от пазарите в поне 53 държави. Продажбите на Model Y в първите три месеца на годината по целия свят са 267 200, а тези на втория Toyota Corolla - 256 400 бройки.

Така Tesla успя да пренапише правилата в автомобилния свят. Не само по отношение на електричеството, но като цяло, защото

успя там, където много марки се провалиха

- предлагайки атрактивни екоавтомобили на цени, които явно мнозина могат да си позволят.

Марката на Илън Мъск успя да счупи всички рекорди с Model Y, побеждавайки всички свои съперници с двигатели с вътрешно горене. Кола, за която всички говорят, но малцина познават в детайли.

Най-малкият SUV на компанията на милиардера Мъск е приблизително с размерите на BMW X3. Дължината на кросоувъра е 475 см, широчината 192 см (забележителна стойност за сегмента), височината 162 сп и междуосието 289 см. Въпреки че е истински спортен автомобил, Model Y има просвет, сравним с този на моден SUV: 182 мм за всички версии с изключение на Performance, която спира до 152 мм със специалната настройка.

Колата може да бъде със 7 места.
Колата може да бъде със 7 места.

Що се отнася до товароносимостта, предното отделение има капацитет от 117 литра и приблизително 600 в задния багажник. Може да стигне до 850 литра, ако се натъпче до покрива, и до 2158 литра чрез сгъване на облегалките на задния диван.

Колите на Tesla

са известни и със семплото си обзавеждане в купето,

доминирано от огромни сензорни екрани. И Model Y напълно следва тази философия, предлагайки линейно, много изчистено табло, на което има място за 15-инчова свързана информационно-развлекателна система, чрез която се управляват всички функции на автомобила.

Всъщност няма арматурно табло и цялата информация се показва точно на централния дисплей. Върху тунелната конзола има две малки чекмеджета (едно под подлакътника), две поставки за напитки и още толкова платформи за безжично зареждане на смартфони. Тапицерията от черна екокожа е стандартна, но по заявка (1200 евро) може да има и “премиум” бял интериор.

Американският SUV се предлага с 5 и 7 места в зависимост от пазара. Всички пътници

разполагат с много свободно пространство
Седалките на втория ред са с отделно сгъваеми облегалки с разделяне 40:20:40, така че да гарантират максимална практичност.

Автомобилът е с изчистено арматурно табло.
Автомобилът е с изчистено арматурно табло.

По традиция на марката гамата с модификациите е много кратка. Има три версии, достъпни за клиентите: базовият модел Y, Long Range и Performance. Tesla Model Y се характеризира с наличието на един задно разположен електрически мотор с 347 к.с., захранван от 56 квтч батерия: пробегът е 455 километра, максималната скорост е 217 км/ч, а ускорението от място до 100 км/ч става за 6,9 секунди.

Следва версията Tesla Model Y Long Range с два електромотора, задвижване на всички колела и 441 к.с. максимална мощност. В този случай батерията е 75 квтч, с пробег от 533 километра и ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5 секунди.

Топмодификацията е Tesla Model Y Performance,
който

достига максимална мощност от 513 к.с.,

ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди, с максимална скорост от 250 км/ч, а пробегът е 514 км. По-мощната версия се предлага стандартно с 21-инчови джанти (срещу 19 на по-малките), специфична настройка, големи спирачки и заден спойлер от въглеродни влакна.

Ценовата листа на Tesla Model Y започва от 46 990 евро за основната версия, нараства до 53 990 евро за Long Range и достига 59 900 евро за Performance.

Перленобялото метализирано покритие е стандартно, но срещу допълнително заплащане се предлагат и 4 други цвята: пастелно черно за 1200 евро, червено за 2000 евро и двата метални нюанса Dark Gray и Ocean Blue за 1600 евро.

Base и Long Range може да бъдат надградени с 20-инчови джанти (2200 евро), докато всички версии може да бъдат закупени с кука за теглене (1350 евро), бял интериор (1200 евро) и усъвършенстван автопилот (3800 евро).

Последният добавя нови разширени работни сценарии към функциите на стандартния автопилот (системата за асистирано шофиране от ниво 2, разработена от американската марка), както и автоматична смяна на лентата, асистент за паркиране и режим Summon, който ви позволява да накарате електрическия автомобил да се движи независимо дори когато няма никой на борда (собственикът трябва да е наблизо).

Срещу 7500 евро можете вместо това да поръчате “автономно шофиране до максималния потенциал”.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/