Еднопистовото затъпяване на обществото

27 May 2022
Валери Найденов

Как двете грантоедни общности воюват с истината

Двете противоположни грантоедни общности в България са си поделили стария лаф – еди-кой си е толкова еднопистов, че не може да ходи и да дъвче дъвка едновременно. Едната общност само дъвче дъвката, а другата само ходи. И всяка се опитва да набива с чук в главите на хората своето еднопистово послание за войната в Украйна и за мястото на България в тези сложни времена.

Чета например, че България била изправена пред избора от коя страна на “желязната завеса” да застане. Ако искаме да сме откъм Запада, единствената възможност е да се откажем от проклетия руски газ, да си дадем на Киев летящите бракми и да се запишем в единствено правилната партия ДБ. От другия коневръз пък звучи, че България “няма субектност”, тъй като геополитиката е точна наука и нямало никакво мърдане, да си сковем сами ковчезите и да легнем в тях, очаквайки апокалипсиса.

А ние сме народ творчески и непредсказуем. Един пример – спряхме газа от “Газпром”, без изобщо да го спираме.

Просто започнахме да го плащаме с 30 процента по-скъпо на посредник. Дадохме на Путин да разбере! Впрочем посредниците на “Газпром” до един са хора на Путин, това го знаят и децата.

Е, това не е ли уникално творческо решение? Коя друга държава се сети? Никоя. Хич не ми говорете, че сме нямали субектност. Но да започнем с войната в Украйна. Да, тя е велико престъпление и Путин трябва да бъде съден. Но само това ли трябва да знаем? А очевидния факт, че това е пореден етап в борбата за световно надмощие, в която само през последните 2 десетилетия бяха извършени няколко подобни престъпления – Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен. Държавите бяха разрушени, милиони се простиха с живота си и никой не бе съден. Освен победените. И как изобщо да разберем войната, ако не тръгнем поне от преврата в Киев през 2014 г., след който в Украйна започна истински геноцид срещу руското население? Или че САЩ изиграха гениална схема, за да вкарат - къде насила, къде с измама-Путин в капана.

Много любопитно е да се проследят етапите в демонизацията на Путин.

Отначало беше любимец на Белия дом. Джордж Буш-младши “се вгледа в очите му и видя там неговата душа”. Но после настъпи разочарованието.

Според мен това започна още с ареста на олигарха Ходорковски през 2003 година. С две думи, Ходорковски бе приватизирал компанията “Юкос”, която владееше сериозна част от руските нефтени находища. Управлението на “Юкос” на практика бе преминало в американски ръце, а собствеността също отиваше натам. В един момент обаче Ходорковски го прекали – тръгна да сваля Путин. Уви, оказа се, че Путин не е само Путин, зад него стоят едни патриотични олигарси, които също грабят, но не си дават находищата в чужди ръце.

Американските инвеститори бяха силно разочаровани. Известно време гневът им тлееше, но през 2016 г. избухна истински пожар. Защо точно тогава?

Много интересна е версията на Тъкър Карлсън от “Фокс нюз” - №1 сред телевизионните водещи в САЩ. Според него една от причините за войната в Украйна е победата на Тръмп в президентските избори през 2016 г. Лидерите на Демократическата партия са така потресени, че вместо да видят собствената си вина, те веднага си измислят външен виновник - Русия. “Владимир Путин избра Доналд Тръмп”, заяви Хилари Клинтън и всички демократи, политици и медии се хванаха за това фантастично обяснение. Междувременно измишльотината, че Тръмп е агент на Путин и че Русия е хакнала изборите, бе многократно опровергана, но демократите продължават да го повтарят като мантра. Журналистите, които получиха наградите “Пулицър” заради лъжи, не ги върнаха. Тези, които говореха истината, не получиха никакъв “Пулицър”. Путин е виновен за всичко – за поскъпването на бензина, за ковид епидемията, за климатичните изменения, за инфлацията.

Ние знаем - продължава Карлсън, - че войната в Украйна не е за спасяването на демокрацията... Ние знаем със сигурност, че войната в Украйна не е за да помогне на украинския народ, тези нещастни хора… Ако искате да спасите Украйна, нейните хора, нейната инфраструктура, нейната нация, ще работите за уреждане на конфликта още сега. Не, това не е тяхната цел. Целта на войната е да причини смяна на режима в Москва и това ще е отмъщение за изборите през 2016 г.

Тук Тъкър цитира едно изказване на конгресмена Адам Шиф още преди 2 години:

Както един свидетел по време на импийчмънта се изрази, САЩ помагат на Украйна и нейния народ, за да можем да воюваме с Русия там и да не се наложи да воюваме с Русия тук. (Адам Шиф е водещ конгресмен от Демократическата партия, председател на комитета по разузнаването в долната камара.)

Спирам дотук, макар че Карлсън казва много, много повече. Ако у нас има смела медия, нека препечата целия му монолог: (https://video.foxnews.com/v/6305534119112#sp=show-clips).

Много бих се радвал да видя този монолог в някой от грантоедните вестници, това би го извело на по-високо професионално ниво. Уви, тук се препечатват само еднопистови поръчкови статии, които имат за цел да дръпнат шалтера на фронталния лоб и да оставят да работи само лимбичната система.

Но има и други рицари на еднопистовата мисъл - професионалните русофили. За тях всичко, което става в Украйна, е резултат от “голямата игра”, вечната война на англосаксонците срещу Русия. Тези коварни атлантици превърнаха братята украинци в яростни русофоби, нацисти, фашисти и азовци при това. Лично Нюлънд им татуира пречупените кръстове върху задниците. Всичко е геополитика.

Глупости, сама геополитиката нищо не обяснява. Трябва да си ударен с паве по главата, ако не видиш огромния принос на ултрареакционната руска политическа система. Тази държава се управлява от барони разбойници, които първо разграбиха самата Русия, а след това тръгнаха да грабят около Русия, защото друго не могат. Такъв е техният генотип. И естествено, че уж “братските” съседни народи ще ги намразят без никаква американска помощ. С кой съседен народ са добре? С никой. Българското русофилство се крепи на щастливото обстоятелство, че нямаме обща граница.

Споменах ли, че плащаме газа с 30 процента по-скъпо, но на посредник, който най-вероятно е самият Путин? Стара и добре позната схема за грабеж

Помните ли, че първият “посредник” бе самият Луканов? Като гледам поредицата от странни правителствени идеи и меморандуми, започвам да мисля, че самите вождове на “Продължаваме промяната” също са посредници.

Всичките тези различни и противоречиви аспекти на войната живеят в органично единство и обществото трябва да ги изговори и да ги знае в цялата им пълнота. Само така може да се получи нещо като истинско българско обществено мнение.

А защо ни е обществено мнение ли? За да не правим глупости като тази с газа. И още много други, които вече чукат на вратата.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/