Събудете имунитета със 7-8 ч сън, подмажете му се с подходящи храни и музика

04 May 2022
Любомира Николаева

В комбинация със спорт за удоволствие си вдигате защитата от вируси

Ако се следват усърдно, научно потвърдени съвети ще работят като здрав защитен щит срещу COVID и други вируси, както очевидно се случва при безсимптомно боледуващите с адекватен вроден имунитет, смятат авторите на проучване в “Байомедикъл сайънс”. Според тях естествената подкрепа за вродената имунна система включва консумация на здравословна имуноукрепваща храна, витамини и минерали; пиене на достатъчно количество вода; избягване на алкохол; осигуряване на достатъчно сън; намаляване на стреса; упражнения; избягване на тютюнопушенето (уточнено в публикацията като спорно по отношение на COVID поради противоречивите данни от публикации); положителни емоции и оптимизъм; дори слушане на музика. Публикацията изрежда препратки към проучвания за изненадващо семпли и достъпни в цял свят храни и отделни хранителни вещества. Сред тях са: чесън, лук, цитрусови плодове, броколи, спанак, червени чушки, моркови, джинджифил, сурови бадеми, но и останалите ядки, куркума, пилешка супа, зелен и черен чай, мед, кисело мляко, риба, авокадо, витамин А, витамин С, витамин D, витамин Е, цинк.

Експертите препоръчват и поне 2 л вода на ден, ако човек кара вирусна инфекция без симптоми или с нейните типични изяви.

За подкрепа на имунитета към всичко това добавете поне 7-8 часа сън и

време за лягане преди 23 часа

Недостигът на сън причинява отслабване на имунитета. Пълноценната нощна почивка подобрява работата на Т-лимфоцитите. Този клас имунни клетки играят основна роля в борбата с вътреклетъчни патогени като вируси, бактерии и с мутиралите клетки, които имат потенциал да се превърнат в ракови. В допълнение адекватният сън намалява освобождаването на свързаните със стреса хормони епинефрин и норепинефрин. Така се подобрява цялостното функциониране на имунната система - не се ангажира ресурс за потушаване на стреса. Освен това късното заспиване намалява нивата на хормона на съня мелатонин, който играе решаваща роля за повишаване на ефективността на имунитета.

Избягването на злоупотреба със спиртни напитки също оказва подкрепа. 

Алкохолът  унищожава или най-малкото осакатява имунните клетки

Установено е, че вдига риска за пневмония и за потенциално смъртоносния остър респираторен дистрес синдром при COVID. Освен това алкохолът е фактор за цироза на черния дроб и за поне 7 вида рак. Хирурзите смятат за аксиома факта, че слабостта към алкохола повишава риска от инфекции след операция, забавя лечението на усложнения и зарастването на раните.

Подценявана, но според някои основна причина за добрата работа на имунитета е намаляване на нивото на стреса. Няма се предвид краткотрайното напрежение, а продължителният психологически натиск, свързан с очакванията ни за живота и невъзможността да го имаме. Под тази форма

стресът създава възпалителни клетъчни цитокини

- нискодозови, но коварни поради натрупването във времето на метаболитни вещества, секретирани от белите кръвни клетки. В крайна сметка се затруднява имунният отговор срещу реалните агресори - вируси, бактерии, гъбички, и за унищожаване на дефектните клетки, които може да се изродят в рак.

Редовните, но умерени физически упражнения са имунен щит, бруталните му вредят

Умерената двигателна активност ускорява пулса и кръвообращението. По тази начин - и възможността имунните бели кръвни клетки по-бързо да достигат за борба в местата, атакувани от болестотворни микроорганизми.

От друга страна, е установено, че прекомерните тренировки(особено културизмът) могат да доведат до имунен стрес.

Слушането на хармонична музика е доказан бустер за имунната система. Има десетки публикации за ролята на музиката за психоневроимунологичния статус. Обяснението е, че

харесваните мелодии активират лимфоцитите

(както В-, така и Т- клетките) и увеличава имуноглобулините.

Изследване, проведено върху хора с депресия, тревожност и други разстройства на настроението, установява, че музиката ги облекчава и така поддържа във форма боеспособността на имунните клетки. Друго проучване показва, че музика в часовете след операция нмалява нивата на стрес хормона кортизол и така значително подобрява имунологичния отговор на операцията.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/