Синдром на експлодиращата глава: любопитно разстройство на съня

19 April 2022
Теодора Шопова

Някои хора изпитват внезапни силни звуци или експлозивни звуци в главата си точно преди да заспят или когато се събудят от дълбок сън. Тези неочаквани звуци не са реални. Те се дължат на нарушение на съня, известно като синдром на експлодираща глава, или епизодичен краниален сензорен шок.

Синдромът на експлодиращата глава не представлява риск за здравето. Нито се дължи на някакво неврологично заболяване. Въпреки това обикновено причинява голямо безпокойство и страх на страдащите от него.

Има проучвания, които показват, че около 40 процента от хората са изпитвали това рядко нарушение на съня в даден момент от живота си. Пет процента от този процент твърдят, че страдат от това между веднъж и два пъти седмично. Защо е това? Какъв е произходът? Може ли да се лекува по някакъв начин?

Характеристики, причини и лечение
Едно от последните проучвания за синдрома на експлодиращата глава е проведено от университета King Saud (Саудитска Арабия). Изследователите го определят като недостатъчно разпознат вид парасомния, която причинява внезапен силен шум, когато човек току-що е заспал или е на път да се събуди. Звукът е подобен на слухова халюцинация.

Учените стигат до заключението, че това е доброкачествено състояние и може да бъде ефективно лекувано с конкретен вид антидепресанти).

Как се проявява?
Един епизод на синдром на експлодираща глава продължава по-малко от секунда. Човекът чува звук, подобен на силен тътен, подобен на вътрешна и психическа експлозия. Без съмнение това е психологически феномен и експлозията не идва от външен източник.

• Изживяването не включва никакъв вид болка.
• Понякога могат да се появят светкавици и усещане за изтръпване на тялото.
• Усещането, че главата „избухва“, е придружено от състояние на тревожност и нервност. Обичайно е да изпитвате тахикардия и чувство на задушаване.
• Разстройството се появява най-често, когато индивидът се опитва да заспи. Това е доста подобно на това, когато се събуждаме, защото сънуваме, че падаме.
• Синдромът на експлодиращата глава е по-често срещан при жените.

Причината за синдрома на експлодиращата глава
Този синдром е описан за първи път през 1870 г. В момента няма категорични данни за произхода и причината, които да го определят. Въпреки че точната му етиология е неизвестна, има два фактора, които корелират значително: стрес и умора.

Пациентите със синдром на експлодираща глава обикновено съобщават, че преди това са изпитвали силен страх и тревожност, докато спят. Следователно има вероятност зад разстройството да стои психическо състояние на постоянна болка и стрес, поддържани с течение на времето.

Състоянието може да се дължи и на органична промяна. Например внезапно движение в някоя част на средното ухо или евстахиевата тръба. Отбелязана е и връзка с мигрената.

Как се лекува?
Доказано е, че лечението с антидепресанти напълно намалява появата на този вид парасомния. Въпреки това, преди да се прибегне до психотропни лекарства, трябва да посочим, че се наблюдават ясни подобрения и чрез предоставяне на страдащите с техники за управление на стреса и релаксация.

Основният проблем на синдрома на експлодиращата глава е, че увеличава лошото качество на нощния сън. Липсата на спокоен сън повишава стреса, а с това и очевидния риск да претърпите отново неприятното преживяване. Ключът във всички случаи е да се въведат умения за управление на стреса и подобряване на хигиената на съня.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/