Последният опит на Тодор Живков да се спаси

09 January 2022
Сима Владимирова
До последно Тодор Живков не вярвал, че ще падне от власт.
До последно Тодор Живков не вярвал, че ще падне от власт.

Предлага промени в конституцията, отделяне на БКП от държавата и акционерни дружества с чуждестранен капитал

Бившият Първи: Нямаме комплекс за малоценност като партия, но някои кръгове са се деморализирали

Радикални промени в модела на социализма предлага Тодор Живков на последния си пленум на 10 ноември 1989 г., за да спаси властта си, пише "168 часа".

Включително с много предпазливо отделяне на партията от държавата, промени в конституцията и създаване на акционерни дружества с чуждестранно участие, макар да не става ясно дали то няма да е само съветско и от другите соцстрани.

Преди повече от две години си поставихме задачата не да усъвършенстваме и подобрим досегашния модел на социализма, а да създадем

нов, адекватен на съвременните реалности модел,

казва бившият Първи в последния си доклад пред ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. Докладва, че е започнало преустройство на компартията, така че да се разграничат функциите й от държавните и стопанските органи. Напредък обаче не се забелязвал, а процесът срещал

сериозни трудности.

Целта е да се постави правилен социалистически фундамент в областта на икономиката, социалната и духовната сфера, нищо повече, допълва Тато. Критикува своите подчинени, че не правят нужното, а "някои кръгове" са се деморализирали.

Той предлага промени в конституцията и устава на партията, където да се запише, че България ще строи нов модел на социализма Ц социалистическа демокрация, плурализъм, гласност и народовластие.

"На юлския пленум на ЦК на БКП от 1987 г. приехме ключовата постановка за премахването на положението на

партията като “етаж” в йерархията на държавната власт.

В нашата партия нямаме причина да изповядваме комплекс за малоценност", допълва той, макар че компартията продължава да е водеща в живота у нас до 1989 г. Колкото са неясни идеите за разделяне на БКП от държавата в доклада му, толкова мъгляви са и предложенията за икономически промени.

"С оглед вграждането на пазарни елементи в икономиката и пряк синтез на фирмите с външния фактор от началото на 1990 г.

да се въведе стопанска сметка

и в конвертируеми

левове." Така фирмите ще образуват и разпределят доход в конвертируеми левове заедно с печалба във вътрешни левове. Намеренията му са още до края на 1989 г. компетентните държавни органи да предприемат конкретни практически стъпки за постепенното преобразуване на фирми с държавно имущество в акционерни.

Цялата история четете ТУК

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/