Убитата от Алек Болдуин операторка расла в съветска военна база в Арктика

24 October 2021

Актьорът простреля нея и режисьора с реквизитно оръжие по време на снимки на уестърн

Той плаче, превит на две, след инцидента

Съдбата въвлече холивудската звезда Алек Болдуин в сюжет, на който би завидял всеки сценарист в Меката на седмото изкуство, но при условие че жертвите не бяха истински. За жалост обаче, този път фикцията се превърна в жестока житейска драма.

Стреляйки с реквизитно оръжие по време на снимки на нов филм, актьорът рани смъртоносно операторката и прати режисьора в спешно отделение.

Според шерифа на Санта Фе стрелбата се е случила на снимките на уестърна Rust (“Ръжда”) в ранчото “Бонанза Крийк” в Ню Мексико.

Говорител на актьора заяви пред медиите, че е имало инцидент, който е включвал стрелба с халосни патрони, но в момента на изстрелите шрапнели са поразили двама души от екипа. По-късно медии обявиха, че в оръжието е имало истински патрон.

Вестник от Ню Мексико написа, че 68-годишният Болдуин е бил видян да плаче, говорейки по телефона, пред местния полицейски офис.

“Болдуин е в агония”, написа в петък британският в. “Дейли мейл” и пусна негова снимка превит на две, очевидно в пълно отчаяние.

Актьорът е и копродуцент на филма и играе в него ролята на мъж извън закона, чийто 13-годишен внук, останал сирак заедно с по-малкия си брат, е обвинен в убийството на фермер и осъден на обесване.

Най-възрастният от четирима братя, всичките актьори, Алек Болдуин е известен с превъплъщенията си в над 40 филма, а по времето на управлението на президента Доналд Тръмп нашумя с тв шоутата, в които го имитираше в саркастична светлина.

Починалата жена е 42-годишната главна операторка Халина Хътчинс.

Тя е била

транспортирана с

хеликоптер в болница

в Ню Мексико, но

по-късно е починала

от раните си. Раненият мъж е режисьорът на филма Джоел Соуза. По-късно през деня той е бил изписан от болницата, предаде Ройтерс, но не се казва какво е състоянието му. Първоначално се твърдеше, че той е в критично състояние.

Загинала Хътчинс е родена в Украйна и според собствения ѝ уебсайт е израснала в съветска военна база в Арктика “сред елени и атомни подводници”. Учила е журналистика в Киев и кино в Лос Анджелис. Преди да заживее в САЩ, работи за британски документални филми в Европа. През 2019 г. Американското списание по кинематография я определя като “изгряваща звезда”. Била е оператор на филма “Супергерой от друго измерение” на Адам Еджипт Мортимър.

“Толкова е тъжно, че я загубихме. И съм ужасно бесен, че това може да се случи на снимачната площадка. Тя беше брилянтен талант, абсолютно отдаден на изкуството и на филма”, написа той в туитър.

“Халина беше невероятен талант и страхотен човек. Имаше такава визия, усет и стил. Беше от онези оператори, заради които ти се иска нещата да се случват, знаеше какво се иска от нея и как да го постигне. Сътрудничеше си страхотно с всеки пред нейната камера. Не мога да повярвам, че в днешно време това може да се случи - изстрел от реквизитно оръжие да убие член на екипа? Това е ужасна трагедия”, написа и актьорът Джо Манганиело (съпруг на София Вергара). Починалата е омъжена за адвоката Майкъл Хътчинс и има син на 8 или 9 години.

Говорител на местната полиция заяви, че

се провежда

разследване и към

момента няма

повдигнати обвинения

Разпитват се свидетели, показания е дал и самият Болдуин. “Той дойде на разпит доброволно”, заявиха от полицията. Актьорът не е арестуван.

Снимките на филма Rust са прекратени. В свое изявление Международната филмова гилдия посочи, че обстоятелствата около инцидента все още са неясни, но “ние опитваме да научим повече и подкрепяме пълното разследване на този трагичен инцидент”.

За момента е известно, че полицията е била извикана на мястото след получаване на спешно обаждане в 13,50 ч местно време за стрелба на снимачната площадка.

По време на филми често се използват истински огнестрелни оръжия, но те се зареждат с халосни патрони, които създават дим и звук, но не изстрелват куршуми. В случая обаче е имало истински куршум и той е уцелил операторката и режисьора, но не е ясно как е попаднал в оръжието. Според нея е било стреляно или по време на снимките, или на репетиция, но все още не е ясно дали е направено нарочно, или случайно.

Няма отговор и на

въпроса как Болдуин

е успял да уцели

двама души

Американски издания предполагат, че неизправност в реквизита е вероятната причина за фаталния изстрел.

След случая бе припомнен туит на звездата от 2017 г. по повод на стрелба в Калифорния на полицай срещу бездомен ветеран, който опитал да му вземе пистолета.

“Чудя се какво ли е чувството, ако убиеш някого, без да искаш...”, пише по онова време актьорът. По-късно съд постанови, че полицейската стрелба е била оправдана, а по зловещ начин самият Болдуин успя да си отговори на въпроса.

Това не е първи подобен трагичен инцидент на снимачна площадка, макар такива да са много редки. През октомври 1983 г. на снимките на сери ала “Заговор” загина Джон Хексам, който се простреля в главата с уж халосни патрони по време на игра на руска рулетка. Той бе едва на 26 години.

През 1993 г. актьорът Брандън Лий - 28-годишният син на звездата на бойните изкуства Брус Лий, беше прострелян смъртоносно по време на снимките на филма “Гарванът”.

След трагедията с операторката на уестърна с Болдуин сестрата на Брандън написа в мрежата: “Сърцата ни са със семействата на Халина Хътчинс и Джоел Соуза и на всички, замесени в инцидента. Никой никога не бива да бъде убиван от оръжие на снимачна площадка.”

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/